ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aπίθανη συνταγή για τραγανά κουρκουμπίνια!

της Αθηνάς Αγιαννίδου

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε δίνοντας μια συνταγή πειραματική, αλλά μια συνταγή δοκιμασμένη εδώ και χρόνια. Τα κουρκουμπίνια τα αγάπησα όταν τα πρωτοδοκίμασα από τα χέρια της προγιαγιάς μου. Οπότε, λέω να μοιραστώ την επιτυχία της, μαζί σας!

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά (λεπτό)
  • 1 κούπα μαργαρίνη λιωμένη
  • λίγη κανέλα για το σιρόπι…
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 βανίλια
  • φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

-Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε. Κατόπιν το σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε, μέχρι την μέση του φύλλου. Το διπλώνουμε και ξαναβουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και στη συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε πολύ σφιχτά σε ρολό. Στην άκρη, βρέχουμε με τα δάχτυλά μας με λίγο νερό, για να κλείσει καλά. -Την ίδια διαδικασία, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας. -Τα ρολά μας είναι έτοιμα για να μπούν στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και να σφίξουν. Μην ξεχάσετε να τα σκεπάσετε με μεβράνη για να μην ξεραθούν οι άκρες τους.

-Σειρά έχει η κοπή. Με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι, χωρίς δοντάκια, κόβουμε σε μπουκίτσες. Το λάδι μας στο τηγάνι, ήδη ζεσταίνεται για να υποδεχτεί τα κουρκουμπίνια μας! -Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα, είναι έτοιμα για το απορροφητικό χαρτί, Πρέπει τα περιττά λάδια να φύγουν.

-Μόλις τελειώσουμε με τα κουρκουμπίνια μας, σειρά έχει το σιρόπι. Όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και βράζουμε 5’ μετά το σημείο βρασμού. -Αποσύρουμε από την φωτιά και με την βοήθεια της κουτάλας- αράχνη, βάζουμε τα κουρκουμπίνια στο σιρόπι για 2 λεπτά περίπου.

[

[

Για το τύλιγμα, ίσως σας βοηθήσει ένα σουπλά από μπαμπού. πηγη tilestwra.com

Το μυστικό για να φτιάξετε τις πιο νόστιμες και μαλακές πατάτες φούρνου!

Ποιός δεν τις λατρεύει; Διεθνές πιάτο, εύκολο στην παρασκευή. Αλλά μπορεί να αποτύχει παταγωδώς και να μην τρώγεται, αν δεν προσέξουμε δυό-τρία πράγματα. Το βασικό είναι το βούτυρο. Οκ, πεντανόστιμες γίνονται οι πατάτες με ελαιόλαδο, αλλά με βούτυρο μεγαλουργούν σε γεύση! Θέλουν επίσης χοντρό αλάτι (γκρι, ψάξτε το) και καλό μασάζ όταν ετοιμάζετε όλα τα υλικά μαζί. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Προσοχή και στο φούρνο: Δεν πετάμε τις πατάτες και περιμένουμε να ψηθούν, 1 1/2 ώρα αργότερα. Θέλουν χάδια, γύρισμα και πασπάλισμα.

Υλικά

Πατάτες για φούρνο
Ελαιόλαδο
Βούτυρο χήνας (!) ή βούτυρο αγελάδας
3 σκελίδες σκόρδο
Δενδρολίβανο τριμμένο και κλωναράκι
Χοντρό αλάτι
Εκτέλεση

Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε τετράγωνα ή κυδωνάτες. Ανάψτε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Βάλτε τις πατάτες στο ταψί. Ρίξτε ελαιόλαδο και βούτυρο, αλάτι χοντρό και τα σκόρδα ολόκληρα. Πασπαλίστε με το δενδρολίβανο. Κάντε μασάζ αργά και απαλά στις πατάτες, με γάντια κουζίνας μίας χρήσης. Ρίξτε στο ταψί 1 ποτήρι νερό. Ψήστε στο φούρνο για 1 1/2 ώρα. Προσοχή: Θέλουν συχνό γύρισμα, αν έχετε όρεξη μάλιστα θέλουν και πασπάλισμα με πινέλο για να ενυδατωθούν και να μαλακώσουν.

Ο διάσημος σεφ Jamie Oliver έχει δύο δικά του μυστικά: Βάζει σίγουρα βούτυρο και στη διάρκεια του ψησίματος λιώνει με το πηρούνι του λίγο τις πατάτες για να ψηθούν ως το βάθος:

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button