ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποχαιρέτησαν τον ιεραπόστολο Μητροπολίτη πρ. Μπουένος Άιρες κυρό Γεννάδιο (ΦΩΤΟΣ)

Σε κλίμα συγκίνησης και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στον τομέα της ιεραποστολής στη Λατινική Αμερική αλλά και της άγνωστης εθνικής του δράσης, τελέστηκε την Τρίτη 24 Μαϊου η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη πρ. Μπουένος Άιρες κυρού Γενναδίου (Χρυσουλάκη) στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου.

Εν μέσω φίλων και συμπατριωτών τόσο από τη Σητεία όσο και από τη δεύτερη πατρίδα του την Αργεντινή και την Βενεζουέλα που για 35 χρόνια διαποίμανε ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, αναχώρησε για τον τελευταίο τόπο της κατοικίας του. Στον Ιερό Ναό που υπηρετούν δύο σητειακοί κληρικοί, ο προϊστάμενός του Αρχιμ. Τίτος Γαρεφαλάκης και ο συνεφημέριος του π. Στέφανος Σταυρακάκης την Αγία Ειρήνη Γαλατσίου ήρθαν όλοι όσοι επιθυμούσαν να τιμήσουν τον αφανή εργάτη του λόγου του ευαγγελίου. Τον άνθρωπο που για 35 χρόνια έδωσε τη μαρτυρία του ευαγγελίου ως ιεραπόστολος, το μοναχό της Μονής Τοπλού που βασανίστηκε από τους Ναζί και έφτασε λίγο προ του εκτελεστικού αποσπάσματος. Και ήταν πολλοί εκεί!

Ο συντοπίτης μας και εν Χριστώ αδελφός του από τη Μονή Τοπλού Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόυπο Αθηνών, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών καθώς ο μακαριστός εφησύχαζε στην επαρχίατου, ο επίσκοπος Παττάρων Ιωσήφ, από την Αργεντινή εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ταράσιου, ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα κ. Farid Frederic Fernández, εκπρόσωπος της Πρέσβεως της Αργεντινής στην Ελλάδα κa. Carolina Pérez Colman, ο Σύλλογος Ελληνοβενεζολάνων Ελλάδας με την πρόεδρο της Κα. Μαργαρίτα Κισκήρα και τον επίτιμο πρόεδρό του κ. Τάκη Ανδρουτσόπουλο, Πρωτοσύγκελλους και ιεροκήρυκες από όλες τις Μητροπόλεις της Αττικής, Κρήτες κληρικούς από το Λεκανοπεδίο, Σητειακοί της Αθήνα ο λόγιος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, ο τοπικός Βουλευτής κ. Πλακιωτάκης, ο πρ. υπουργός κ. Καρχιμάκης και πλήθος πιστών στην πλειοψηφία τους Ελληνοβενεζολάνοι.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ ο οποίο τόνισε το πλούσιο ιεραποστολικό του έργο των πλέον 30 ετών στη Λατινική Αμερική, κυρίως όμως αναφέρθηκε στην αντιστασιακή του δράση, τα βασανιστήρια που υπέστη από τους Ναζί και την πορεία λίγο προ το εκτελεστικό απόσπασμα.

Στην επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο του Σύλλογου Ελληνοβενεζολάνων Ελλάδας Κα. Μαργαρίτα Κισκήρα, αισθανθήκαμε την αγάπη του κόσμου για τον Μητροπολίτη κυρό Γεννάδιο. «Χάθηκε ο πατέρας μας» μας τόνισε και αναφέρθηκε στη δράση του στη Βενεζουέλα, όταν πήγαινε από αεροπλάνο σε αεροπλάνο για να βαπτίσει παιδιά ως κληρικός στη Βενεζουέλα. Όλα τα παιδιά μιας γενιάς ορθόδοξων της Βενεζουέλας είναι πνευματικά παιδιά του. Σε ανταπόδοση της δράσης του ο Σύλλογος Ελληνοβενεζολάνων Ελλάδας τίμησε φέτος το Φεβρουάριο το Μητροπολίτη Γεννάδιο στην ετήσια εκδήλωσή του ως τιμώμενο πρόσωπο. Στη συγκινητική αυτή εκδήλωση πέρασε η ιστορία της Ορθόδοξης κοινότητας της Βενεζουέλας.

Ο μητροπολίτης κυρός Γεννάδιος τιμήθηκε χωρίς ποτέ να ζητήσει τιμές. Έμεινε αφανής ήρωας μιας προσωπικής μαρτυρίας για ό,τι πίστευε.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης ετάφη  την Τετάρτη 25 Μαϊου, στην Ιερά μονή Τοπλού Σητείας στη Μονή της μετανοίας του. Προηγήθηκε τρισάγιο στο καθολικό της μονής, παρόντων των μητροπολιτών Ιεραπύτνης & Σητείας Ευγενίου και Πέτρας & Χερρονήσου Γερασίμου. Τον υποδέχθηκε μια για πάντα η Σητειακή γη, την οποία τόσο αγάπησε και τόσο στερήθηκε. Αιωνία του η μνήμη!

Το φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Ιωάννη Δατσεράκη

πηγη orthodoxia.info

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button