ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χοιρινό καπνιστό μπούτι γλασαρισμένο με μέλι και μουστάρδα για τις γιορτές (Video)

Ένα πανεύκολο, πεντανόστιμο χοιρινό καπνιστό (ζαμπόν) μπούτι γλασαρισμένο με μουστάρδα, μέλι  αλλά και με σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) για έξτρα υπέροχη γεύση. Ζητήστε, προαιρετικά, από το κρεοπώλη σας να αφαιρέσει το δέρμα από το μπούτι και στη συνέχεια και με τη βοήθεια του βίντεο έχετε μια πολύ απλή δουλειά να κάνετε ακόμα και εσείς οι αρχάριοι για να εντυπωσιάσετε τους επισκέπτες σας. Μια συνταγή (από εδώ) για το τέλειο γεύμα στο Χριστουγεννιάτικο και όχι μόνο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!!!

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής

  • 100 γρ. (1/2 φλ.) καστανή ζάχαρη
  • 80ml (1/3 φλ.) σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) [*]
  • 80 ml (1/3 φλ.) μέλι
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • 2 καπνιστά (ζαμπόν) ολόκληρα μπούτια χοιρινά περίπου 3-3,5 κιλά το ένα
  • μοσχοκάρφια (καρφάκια γαρίφαλου)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ βάζετε τη καστανή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι και τη μουστάρδα και τα ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 170 βαθμούς και στρώνετε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου σας με 2 μεγάλα χαρτιά ψησίματος, το ένα πάνω στο άλλο
  2. Έχετε ζητήσει στο κρεοπώλη σας να σας βγάλει το δέρμα από τα μπούτια εξωτερικά αλλά να αφήσει όλο το λίπος από μέσα. Διαφορετικά “περνάτε” ένα κοφτερό μαχαίρι κάτω ακριβώς από το δέρμα, του κάθε ενός από τα μπούτια ζαμπόν, και ανασηκώνετε τις άκρες του δέρματος γύρω γύρω βάζοντας τα δάχτυλά σας ανάμεσα στο δέρμα και το λίπος, φροντίζοντας να μη κόψετε και το λίπος (βλέπε βίντεο).
  3. Με το ίδιο κοφτερό μαχαίρι χαράζετε το λίπος από πάνω και πλάγια διαγώνια σχηματίζοντας ρόμβους βάθους περίπου 5 χιλιοστών. Στο κέντρο κάθε ρόμβου που θα σχηματιστεί καρφώνετε ένα γαρύφαλο (μοσχοκάρφιο).
  4. Μεταφέρετε τα μπούτια στο ταψί και με τη βοήθεια ενός πινέλου βουρτσίζετε τα μπούτια με το 1/3 της ποσότητας του μείγματος σάλτσας μελιού, πολύ καλά ώστε να εισχωρήσει η σάλτσα και στις εγκοπές. Ψήνετε τα μπούτια για 1 ώρα και 10 λ περίπου, αλείφοντάς τα ανά 20 λ τα μπούτια με την υπόλοιπη σάλτσα μελιού. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα μεταφέρετε σε μεγάλο ξύλο κοπής, τα κόβετε σε φέτες και τα σερβίρετε.

[*] Σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος) αλλά σε ντελικατέσεν.

Σημείωση: Αν βρείτε μεγάλο μπούτι καπνιστό χοιρινό, 6-7 κιλών θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία προετοιμασίας, απλώς θα το ψήσετε για 1 ώρα και 30 λ.

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button