ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χοιρινό κότσι μελωμένο για τις γιορτές

Μελωμένα χοιρινά κότσια στο φούρνο. Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο, νοστιμότατο και εντυπωσιακό πιάτο, σκέτο λουκούμι! Απολαύστε το με τη οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας στο Κυριακάτικο αλλά κυρίως στο Χριστουγεννιάτικο Γιορτινό τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 4 χοιρινά κότσια 1500 γρ. περίπου το ένα με το κόκκαλο και τη πέτσα [*]
  • 1 κοφτή κ.σ. ξερό φασκόμηλο, καλά τριμμένο στο μούλτι ή 1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο τριμμένο
  • 1 κ.γ. ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλ. τσαγιού πετιμέζι ροδιού  (ή ίση ποσότητα από πετιμέζι ή μέλι, ανακατεμένο με 2 κ.σ. χυμό λεμονιού) [**]
  • 50 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο), το ξύσμα, λίγο χοντρό αλάτι, λίγο πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέτετε 1 – 2 κ.σ. από το πετιμέζι ροδιού (ή το μείγμα πετιμεζιού ή μελιού με λεμόνι) και ανακατεύετε, κατά προτίμηση με τα δάχτυλα, μέχρι να φτιάξετε ένα σχετικά πηχτό μείγμα, χωρίς  να λιώσετε το αλάτι.
  2. Γυρίζετε ένα κότσι ανάποδα, δηλαδή με το κόκαλο προς τα κάτω και το ψαχνό προς τα πάνω. Με τη λάμα ενός μαχαιριού κάνετε 2-3 βαθιές τομές στο ψαχνό (προσεκτικά, χωρίς να τρυπήσετε τη χοντρή πέτσα) και σε κάθε τομή βάζετε λίγο από το μείγμα πετιμεζιού. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα τρία κότσια. Τα πασπαλίζετε με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.
  3. Τυλίγετε το κάθε κότσι ξεχωριστά σαν πακετάκι σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια το κάθε πακετάκι σε αλουμινόχαρτο, σχετικά σφικτά, για να μη διαφύγουν οι ζωμοί κατά το ψήσιμο.
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο πετιμέζι ροδιού. Βάζετε τα κότσια σε ένα ταψί που να τα χωράει όσο γίνεται ακριβώς. Βάζετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τα ψήνετε για 30 λ. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170° C και ψήνετε για ακόμα 2 ώρες.
  5. Βγάζετε τα κότσια από το φούρνο, τα ξετυλίγετε από το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μη χάσετε τυχόν νόστιμα υγρά από τα πακέτα) και τα ξαναβάζετε στο ταψί μαζί με τα τυχόν υγρά τους. Με ένα πινελάκι τα αλείφετε με το μείγμα λαδιού – πετιμεζιού και τα ψήνετε για άλλα 30 λ, μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα τους.
  6. Αφήνετε το ψητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 20 λ πρίν το σερβίρετε. Αν δεν σας αρέσει η πέτσα, τη χαράσσετε και την αφαιρείτε μαζί με το υποδόριο λίπος. Μοιράζετε το μαλακό, μελωμένο ψαχνό στα πιάτα και συνοδεύετε με μια καλή μουστάρδα και πατάτες φούρνου (μπορείτε να ψήσετε τις πατάτες, ταυτόχρονα με το φαγητό σε άλλο ράφι του φούρνου) ή το σερβίρετε με εορταστικό πιλάφι [βλέπε συνταγή εδώ] .

 

[*] Το κάθε προτεινόμενο κότσι αρκεί για 2 μερίδες.

[**] Το πετιμέζι ροδιού είναι ένα γλυκόξινο και πυκνό μείγμα από συμπυκνωμένο χυμό ροδιού και απλό πετιμέζι μούστου. Το βρίσκουμε πλέον σε Σ.Μ., σε αρκετά παντοπωλεία και deli, συχνά με την ονομασία «ροιάς έμβαμμα».

Καλά Χριστούγεννα

Πηγή sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button