ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Δείτε το μεγαλύτερο Ορθόδοξο προσκύνημα παγκοσμίως! (ΦΩΤΟ)

6273

 

Κάθε χρόνο προσκυνούν την Αγία περίπου 700.000 άνθρωποι!

Το μεγαλύτερο ορθόδοξο προσκύνημα παγκοσμίως, αυτό της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής, ολοκληρώθηκε χθες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.


Η Αγία γεννήθηκε στην πόλη Επιβάτες της Θράκης κατά το 1023. Από μικρή αγαπούσε την ελεημοσύνη και μοίραζε κρυφά από τους γονείς της ρούχα, ακόμη και το φαγητό της, στα φτωχά παιδιά του δρόμου.

Όταν ήταν 15 χρονών, έφυγε κρυφά από το πατρικό σπίτι της και ασκήτευσε για πέντε χρόνια σε μία εκκλησία της Παναγίας στον Εύξεινο Πόντο, στην περιοχή της Ηράκλειας. Στη συνέχεια κατέφυγε στα Ιεροσόλυμα και έζησε σε ένα μοναστήρι στην έρημο του Ιορδάνη μέχρι την ηλικία των 25 ετών, επιδιδόμενη στην πιο αυστηρή άσκηση. Κατόπιν επέστρεψε στα μέρη της στην Θράκη, μετά από θεία αποκάλυψη.

Το λείψανό της βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο άφθαρτο και ευωδιάζον και αποτέθηκε στον ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης. Μετά από πολλές περιπέτειες και αφού πέρασε από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, δωρήθηκε από το Πατριαρχείο στον ηγεμόνα της Μολδαβίας Βασίλειο Λούπου το 1640. Από τότε παραμένει στο Ιάσι.

Το προσκύνημα του τιμίου λειψάνου διήρκεσε εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, περίπου μία εβδομάδα και κορυφώθηκε χθες, όταν χιλιάδες λαού πέρασαν για να προσκυνήσουν μέσα σε μία ημέρα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσκυνούν περίπου 700.000 άνθρωποι από όλη τη Ρουμανία.

Ήταν αδύνατο να διακρίνει κανείς το τέλος της τεράστιας ουράς των ανθρώπων, που με μεγάλη υπομονή, πίστη και ευλάβεια περίμεναν για να προσκυνήσουν το ολόσωμο λείψανο της αγίας. Κληρικοί, μοναχοί, μοναχές, άνδρες και γυναίκες, οικογένειες ολόκληρες με μικρά παιδιά, άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων, προστρέχουν κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες στην αγία.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν χιλιάδες τσιγγάνοι της Ρουμανίας με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, οι οποίοι τιμούν ιδιαίτερα την Αγία Παρασκευή.
Στο πρόσωπο όλων είναι αποτυπωμένη η συγκίνηση, όταν φτάνουν μπροστά στο άγιο λείψανο μετά από πολύωρη αναμονή.

Πολλοί ήταν αυτοί που έκλαιγαν με λυγμούς. Κατά καιρούς υπήρξαν άνθρωποι που περίμεναν να προσκυνήσουν πάνω από 24 ώρες.

Η Aγία Παρασκευή ανταποκρίνεται με γενναιοδωρία στις δεήσεις των προσερχόμενων πιστών, ενισχύοντας την πίστη του ευσεβούς ρουμανικού λαού.
Εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταγραφεί δεκάδες θαύματα, τα οποία συνεχίζονται μέχρι τις ημέρες μας.

Η Αγία παραμένει σύμβολο ενότητος όλου του ορθόδοξου κόσμου των Βαλκανίων.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την ατέλειωτη ανθρώπινη ουρά.

 

 

Πηγή: defencenet.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button