ΔΙΑΦΟΡΑ

Δυνάμεις της Τουρκίας «περικυκλώνουν» τα Ίμια

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν

Δυνάμεις της Τουρκίας «περικυκλώνουν» τα Ίμια

Οι αναγνώστες μας μπορούν να στέλνουν τα άρθρα και τα σχόλια τους για δημοσίευση. Οι δημοσιεύσεις είναι δωρεάν

Συνεχίζει και κορυφώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα.

Σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

«Οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα έχουν πάρει θέση γύρω από τα Ίμια.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητής και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της “αλληλεγγύης της Ένωσης” όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος του βρίσκονται αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται “εν λευκώ” από την ΕΕ προς τα κράτη-μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνές δικαίου. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό, δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το ζήτημα. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και είναι ακόμη ένα παράδειγμα τού πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και διαστρεβλωμένη κατάσταση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ, ενώ η ίδια εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».

Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ: «Παραλογίζεστε – Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα»

Τη δέουσα απάντηση στο νέο τουρκικό «κρεσέντο» πρόκλησης έδωσε το πρωί της Τετάρτης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «παράλογη στάση» και ζητώντας από την Άγκυρα «να συνέλθει».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

πηγη newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button