ΔΙΑΦΟΡΑ

Εγραψαν ιστορία: Επανασυγκόλλησαν με επιτυχία χέρι σε παιδί στην Ελλάδα, που είχε κοπεί από το ύψος του ώμου

Η πρώτη επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα είναι γεγονός. Έγινε από γιατρούς τριών νοσοκομείων στο Παίδων Αγία Σοφία.

Η πρώτη επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα είναι γεγονός και το παιδάκι που έκανε αυτή την επέμβαση είναι ο 11χρονος από τη Ζάκυνθο που ακρωτηριάστηκε, όταν το αριστερό του χέρι μπλέχτηκε στον άξονα ενός τρακτέρ.

Το παιδί νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία ,όπου επιτεύχθηκε από τους γιατρούς αυτός ο ιατρικός άθλος. Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο, ο μικρός ασθενής έφθασε με ασθενοφόρο στις 12 Φεβρουαρίου, σε καλή γενική κατάσταση. Το ακρωτηριασμένο μέλος μεταφέρθηκε ταυτόχρονα.

Γιατροί από τρία νοσοκομεία

Το απόγευμα της ίδιας μέρας εισήλθε στο χειρουργείο όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επανασυγκόλληση άνω άκρου στο ύψος του ώμου. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02:00 ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου. Για αυτή την επέμβαση -την πρώτη στη χώρα- συγκροτήθηκε χειρουργική ομάδα με συμμετοχή γιατρών από τρία Νοσοκομεία της Αττικής, το Λαϊκό, το ΚΑΤ και το Παίδων Αγία Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 11χρονος ακρωτηριάστηκε στο αριστερό του χέρι από τον ώμο, όταν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πλησίασε στο τρακτέρ, το οποίο ήταν σε λειτουργία, καθώς ο πατέρας του ράντιζε και άγνωστο ακόμα πως, το αριστερό του χέρι μπλέχτηκε στον άξονα.

Το παιδί διακομίστηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και μπήκε στο χειρουργείο εσπευσμένα, για να σταματήσουν την αιμορραγία και να σώσουν τη ζωή του. Αμέσως μετά το τέλος της πολύωρης χειρουργικής επέμβασης, πραγματοποιήθηκε η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα.

Παίδων Αγία Σοφία: Η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί

Στις 12.02.2022 και ώρα 11:00 δεχθήκαμε αίτημα από το ΕΚΕΠΥ για επείγουσα αεροδιακομιδή του ασθενούς Β.Δ 11 ετών (Η.Γ. 17.04.2011) από το Νοσοκομείο της Ζακύνθου με πλήρες ακρωτηριαστικό τραύμα (Αρ) άνω άκρου στο ύψος του κεντρικού βραχιονίου.

Συγκροτήθηκε άμεσα χειρουργική ομάδα με συμμετοχή ιατρών από τρία (3) Νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα:

ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”

Κλωνάρης Χρήστος, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Χασεμάκη Νατάσα, Ειδικευόμενη Αγγειοχειρουργικής

ΓΝΑ “ΚΑΤ”

Γιαννούλης Φίλιππος, Επιμελητής Α΄ΕΣΥ Κλινικής Χεριού – Άνω Άκρου & Μικροχειρουργικής

ΓΝΠΑ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”

Αναστασόπουλος Ιωάννης, Συντονιστής Διευθυντής ΕΣΥ – Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Κράλλης Παναγιώτη, Διευθυντής ΕΣΥ – Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Κοσμάς Ελευθέριος, Ειδικευόμενος Β΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής
Ασλανίδου Βαρβάρα, Διευθύντρια ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
Αρώνη Φιλιππία, Επιμελήτρια Β΄ΕΣΥ Αναισθησιολογικού Τμήματος
Πράπα Μαριλένα, Επιμελήτρια Α΄ΕΣΥ -Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ
Δημητροπούλου Βασιλική, Εξειδικευόμενη Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ
Κωνσταντόπουλος Σωτήριος, Εξειδικευόμενος Εντατικολόγος Παιδίατρος ΠΜΕΝ

Καταλυτική υπήρξε και η άμεση ανταπόκριση και προετοιμασία του Νοσηλευτικού Προσωπικού του Χειρουργείου.

Ο μικρός ασθενής κατέφθασε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο μας στις 16:30 την ίδια ημέρα και σε καλή γενική κατάσταση. Το ακρωτηριασμένο μέλος μεταφέρθηκε ταυτόχρονα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Στις 17:00 ο ασθενής εισήλθε στο Χειρουργείο του ΓΝΠΑ “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επανασυγκόλληση (Αρ) άνω άκρου στο ύψος του άνω τριτημορίου του (αρ.) βραχιονίου. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02:00 ξημερώματα της 13.02.22.

Επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη επιτυχής επανασυγκόλληση άκρου στο ύψος του ώμου σε παιδί στην Ελλάδα.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας.

Πηγή: thetoc.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button