ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ | ΑΠΟ ΤΟ Γ. ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΈΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ | ΑΠΟ ΤΟ Γ. ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Έλληνες στρατιωτικοί | Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Τούρκο στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, έστειλε την Τετάρτη (16/05/2018) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ανώτατοι στρατιωτικοί στο περιθώριο της Συνόδου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Αποστολάκης μετέφερε στον κ. Ακάρ τις ξεκάθαρες ελληνικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης όσο και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, παραμένουν εδώ και 77 ημέρες κρατούμενοι στη γείτονα, χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί σαφές κατηγορητήριο εναντίον τους.

Εξάλλου, στη σύντομη συνάντησή τους – που σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ έγινε σε πολύ καλό κλίμα – ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης επεσήμανε επίσης στον τούρκο ομόλογό του ότι θα πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με :

-Τους αρχηγούς των ΓΕΕΔ των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, της Γαλλίας, στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ, του Ην. Βασιλείου, Στιούαρτ Πιτς,, της Ολλανδίας, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, και τους λοιπούς ομολόγους του.

-Τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και τον ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας , στρατηγό Ντενί Μερσιέ.

-Τους προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, στρατηγούς Πετρ Πάβελ και Μιχαήλ Κωσταράκο, αντίστοιχα και

-Τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας του Βιετνάμ, Νεγκουγιέν Τσι Βινχ, ο οποίος συμμετείχε στις Βρυξέλλες σε τμήμα της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που αφορούσε στη συνεργασία της ΕΕ με τα Ηνωμένα Έθνη.

Στη Σύνοδο εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων:

-Την ανάλυση του σύνθετου περιβάλλοντος ασφαλείας της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ

-Τη συμμαχική αποστολή παροχής εκπαίδευσης και ενίσχυσης των υποδομών στο Ιράκ.

-Την υλοποίηση της αναδιοργάνωσης της συμμαχικής δομής διοίκησης και

-Την αμυντική συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ στους τομείς της στρατιωτικής κινητικότητας και της προβολής ναυτικής ισχύος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της συμμαχίας.

-Η προσαρμογή της δομής διοίκησης της συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων , για την επίτευξη του μέγιστου βαθμού ετοιμότητας και

-Απαιτείται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, στη βάση της συμπληρωματικής λειτουργίας των δύο Οργανισμών και της βέλτιστης δυνατής χρήσης των διατιθέμενων μέσων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (14/05) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε προβεί σε μια ηχηρή παρέμβαση για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας ότι η Τουρκία τους κράτα παράνομα στη φυλακή.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν είναι σε θέση να πλήξει τα στελέχη μας, των οποίων το ηθικό είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας έτσι τι σημαίνει ελληνικός στρατός και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Και πρόσθεσε: «Αυτή όμως η αυθαιρεσία πλήττει και μάλιστα καιρίως το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού, τούτου του πολιτισμού μας. Έστω και τώρα ας αναλάβει η Τουρκία τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Διεθνή Κοινότητα εν γένει».

Αυστηρό μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε Τούρκο στρατηγό: Απελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

 

πηγη newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button