• ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ
Νέα News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Νέα News
No Result
View All Result

Έκτακτο – Έφυγε αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός

13 Οκτωβρίου, 2025
in ΔΙΑΦΟΡΑ
Έκτακτο – Έφυγε αγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Την τελευταία της πνοή άφησε η Άννα Κυριακού, σε ηλικία 96 ετών, το πρωί της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου. Τη δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο μετά τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού.

Η ανακοίνωση του θανάτου της Άννας Κυριακού

«Ένα αντίο γεμάτο αγάπη στην λατρεμένη μας Άννα Κυριακού που έφυγε σήμερα το πρωί από την ζωή στα 96 της. Ένας τόσο ζεστός, χαρισματικός και ταλαντούχος άνθρωπος της τέχνης μας που κόσμησε με την παρουσία της το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πάνω από 70 χρόνια…Η θρυλική θεία Μπεμπέκα των ΤΡΙΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ που αγαπήθηκε από το κοινό και η τελευταία επιζώσα από τις θρυλικές ταινίες του σπουδαίου Βασίλη Λογοθετίδη. Θα την έχουμε πάντα στην καρδιά μας όλοι οι άνθρωποι του θεάτρου και του κοινό.

IMDb

 

Πρόσφατα ολοκλήρωσε και το βιβλίο της ζωής της. Θα την αποχαιρετήσουμε την Τέταρτη 15 Οκτωβρίου στο Α’ κοιμητήριο της Αθήνας στις 11 το πρωί. Θερμά συλλυπητήρια στον φίλο μας, τον αγαπημένο της γιο, Χρήστο».

Από τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο Εθνικό Θέατρο

Η Άννα Κυριακού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στη Σχολή Charles Dullin στο Παρίσι (1954-1956), όπου μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο Jean Vilar. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε σε εφηβική ηλικία, στο Θέατρο ΡΕΞ με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στο έργο Κάρμεν.

Από τότε ξεκίνησε μια πορεία γεμάτη σημαντικές συνεργασίες: Μανωλίδου-Παππά, Βασίλης Λογοθετίδης, Κατερίνα Ανδρεάδη, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης.

Το 1959 συμμετείχε στο Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη, ενώ για πάνω από 20 χρόνια αποτέλεσε βασικό στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου, όπου πρωταγωνίστησε σε 34 έργα από το 1960 έως το 1981. Ο ρόλος της Καλλιόπης στον Πειρασμό του Ξενόπουλου υπήρξε μία από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της.

Από τον Λογοθετίδη στον Ζορμπά και τη «Θεία Μπεμπέκα»

Η κινηματογραφική της πορεία ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50, με συμμετοχές σε ταινίες όπως Ο μεθύστακας (1950), Τα τέσσερα σκαλοπάτια (1951) και Η Αγνή του λιμανιού (1952). Στη συνέχεια, έπαιξε σε δημοφιλείς παραγωγές όπως Ζητείται ψεύτης (1961), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), ενώ επέστρεψε και στις νεότερες δεκαετίες με ρόλους στα Safe Sex (1999), Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο (2001) και Οξυγόνο (2003).

Στην τηλεόραση, έγινε ευρύτερα γνωστή και αγαπητή μέσα από τη θρυλική σειρά Οι Τρεις Χάριτες (1989-1992), όπου ενσάρκωσε τη θεία Μπεμπέκα — έναν ρόλο που έμεινε στη μνήμη του κοινού για το χιούμορ και τη μοναδική ερμηνευτική της ζωντάνια. Εμφανίστηκε επίσης στις σειρές Εκείνος κι εκείνος, Η γειτονιά μας, Γιούγκερμαν, Κωνσταντίνου και Ελένης και Επτά θανάσιμες πεθερές, αποδεικνύοντας την ευελιξία και τη διαχρονικότητά της

Μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη

Η Άννα Κυριακού υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από το 1949. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το βιβλίο της ζωής της — μια αυτοβιογραφία που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει πολύτιμη μαρτυρία για τη θεατρική ιστορία της χώρας.

Στην προσωπική της ζωή υπήρξε σύζυγος του γνωστού αρχιτέκτονα Μαργαρίτη Αποστολίδη και μητέρα του Χρήστου Αποστολίδη, πολιτικού μηχανικού και προέδρου της Ελληνικής Μένσα.

Ένας επίλογος γεμάτος φως

Από τη σκηνή του Εθνικού έως τα τηλεοπτικά πλατό, από τις ερμηνείες της στον Ξενόπουλο έως τη θεία Μπεμπέκα, η Άννα Κυριακού υπήρξε σύμβολο σεμνότητας, επαγγελματισμού και γοητείας. Ανήκει σε εκείνη τη γενιά των καλλιτεχνών που έζησαν το θέατρο με πάθος και το υπηρέτησαν με αφοσίωση.

Η παρουσία της θα λείψει, αλλά η φωνή, το χαμόγελο και η αύρα της θα συνεχίσουν να συντροφεύουν όσους μεγάλωσαν μαζί της — μέσα από τις σκηνές, τις οθόνες και τις μνήμες μιας Ελλάδας που αγάπησε το θέατρο.

Το διαβάσαμε εδώ thebrief.gr

Facebook Σχόλια
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ FACEBOOKTweet

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Previous Post

Συνετρίβη αεροσκάφος – Νεκροί όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους

Next Post

Βγήκε νέα πρόβλεψη Αρναούτογλου – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Next Post
Βγήκε νέα πρόβλεψη Αρναούτογλου – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Βγήκε νέα πρόβλεψη Αρναούτογλου – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Συναγερμός με πασίγνωστο φάρμακο: Προκαλεί θρόμβωση στο αίμα, ποιο είναι και τι να προσέξετε

Συναγερμός με πασίγνωστο φάρμακο: Προκαλεί θρόμβωση στο αίμα, ποιο είναι και τι να προσέξετε

Like Us !

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Εορτολόγιο







  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr

No Result
View All Result
  • ΔΙΔΑΧΕΣ
  • ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ
  • ΘΑΥΜΑΤΑ
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    • ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

© Copyright 2024, All Rights Reserved  |  Nea-News.gr