ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι (χωρίς μίξερ)

Μου αρέσει το φθινόπωρο.
Έπρεπε να μεγαλώσω αρκετά βέβαια ούτως ώστε να είμαι σε θέση να εκτιμήσω την ομορφιά και τις χάρες του, αλλά τώρα πια ναι, μπορώ να το πω με βεβαιότητα.
Η μελαγχολική και κάπως ρομαντική του διάθεση, περιέργως μου ταιριάζει.
Και λέω περιέργως γιατί μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήμουν πεπεισμένη ότι το φθινόπωρο παθαίνω κατάθλιψη.
Αγαπώ την πρωινή δροσιά και το αναζωογονητικό αεράκι στο πρόσωπο μου… την εγρήγορση της φύσης λίγο πριν βρέξει και τη μυρωδιά του νωπού χώματος.
Ο γκρίζος ουρανός δεν με τρομάζει πια… αντιθέτως με γοητεύει.
Και τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα συνθέτουν το πιο πολύχρωμο πάπλωμα.
Το φθινόπωρο είναι επιβλητικό, χωρίς όμως να είναι αυστηρό. Έχει κάτι το ανέμελο, παραμένοντας ωστόσο εντός ορίων.

 

lemon-yogurt-cake

Είναι η εποχή της ανανέωσης, των αλλαγών και της οριοθέτησης καινούριων στόχων.
Τα new year’s resolutions δεν τα καταλαβαίνω για να είμαι ειλικρινής και ποτέ δεν μου «έλεγαν» κάτι. Γιατί να πρέπει να παίρνω σημαντικές αποφάσεις μέσα στην καρδιά του χειμώνα;
Το φθινόπωρο αντιθέτως με βρίσκει ανανεωμένη, ξεκούραστη και συνειδητοποιημένη.
Οκ προφανώς και θα αθετήσω υποσχέσεις που η ίδια θα δώσω στον εαυτό μου (για παράδειγμα να σταματήσω να είμαι η πιο ασυνεπής blogger όλων των εποχών), αλλά αυτή η εποχή συνοδεύεται πάντα από κάτι καινούριο που με παρασύρει και μου ενισχύει τη διάθεση να κάνω όχι όλα, αλλά σίγουρα πολλά από αυτά που κατά καιρούς αναβάλλω.
Να οφείλεται άραγε στο γενετικό προγραμματισμό μου; Μπορεί.
Πάντως το φθινόπωρο γίνεται μια κάποια αναβάθμιση του εαυτού μου.

lemon-yogurt-cake

Ξέρετε τι άλλο αγαπώ στο φθινόπωρο;
Τη μυρωδιά του κέικ που έχει μόλις βγει από το φούρνο.
Την ανυπομονησία μέχρι να κρυώσει αρκετά ούτως ώστε να μπορώ να το κόψω.
Και το πόσο τέλεια συνδυάζεται με τον πρωινό ελληνικό μου καφέ.
Αξίες ανεκτίμητες.

 

lemon-yogurt-cake

Μερικές φορές ακόμα και ένα απλό κέικ, με τα πιο ταπεινά υλικά, μπορεί να κάνει την καρδιά μου να φτερουγίσει.
Όπως αυτό, με πρωταγωνιστές το γιαούρτι και το λεμόνι, υλικά χαμηλών τόνων δηλαδή που δύσκολα συνθέτουν κάτι αξέχαστο.
Και όμως… το συναίσθημα που μου προκάλεσε αυτό το κέικ -και ας είναι ελαφρύ και απλοϊκό παραπαίοντας ακόμα και στα όρια του αδιάφορου- τη στιγμή που η πρώτη μπουκιά ξεκίνησε να λιώνει στο στόμα μου, μόνο μαγικό μπορώ να το χαρακτηρίσω.
Υπέροχα ζουμερό, με γεμάτη γεύση. Και όσο για το μίξερ; αυτό το ξεχνάμε στο ντουλάπι!

Less is more λένε και αυτό το κέικ έρχεται να το επιβεβαιώσει.

Καλά φθινοπωρινά φουρνίσματα!

 

lemon-yogurt-cake

Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι

Προετοιμασία
Μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
Μερίδες: 1 στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο
Υλικά
  • 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 + 70 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανιλίνες
  • 100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
  • χυμό από 1 ½ ζουμερό λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  4. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα 200 γραμμ. ζάχαρης με το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο.
  5. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  7. Εντωμεταξύ βάζουμε τα υπόλοιπα 70 γραμμ. ζάχαρης μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα διαυγές μίγμα.
  8. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 10’ να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το περιχύνουμε με το μίγμα ζάχαρης-λεμονιού.
  9. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.

πηγη http://theonewithallthetastes.com/

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button