ΔΙΑΦΟΡΑ

Ελληνική χρεοκοπία εντός ευρωζώνης βλέπουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες!

2176

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος και θα αναγκαστεί να κηρύξει μια χρεοκοπία, εντός ευρωζώνης, εκτιμά o αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής θεωρίας του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Κυρίλ Κοκτίς.

«Ενας τρόπος λύσης της κρίσης χρέους για την Ελλάδα, θα ήταν να κηρύξει μια χρεοκοπία, να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, και να ακολουθήσει μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή την πορεία έχουν περάσει αρκετές χώρες, με τελευταία την Ισλανδία», δήλωσε ο Κ. Κοκτίς στο πρακτορείο RIA Novosti. Ωστόσο, ο κ. Κοκτίς θεωρεί ισχυρότερο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ανάγκη εξόδου από την ευρωζώνη, θέτοντας ταυτόχρονα όμως και το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί η Ευρώπη να διατηρήσει την «αξιοπρέπειά της», χωρίς να αποβάλλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο ίδιος πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας Ελλάδας υπό το πρίσμα της κρίσης χρέους, μπορεί να γίνουν πιο στενές. «Η Ελλάδα μπορεί να βρει μια λύση, ως μεσολαβητής της προώθησης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την επέκταση του «Turkish Stream» να περνάει από το έδαφός της», σημείωσε ο κ. Κοκτίς.

Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Νικολάι Καβέσνικοφ, μιλώντας στο Ria Novosti εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση δεν οδηγεί σε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. «Θα ήταν αφελές να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα επιλέξει ως στρατηγικό εταίρο της τη Ρωσία εις βάρος των σχέσεών της με την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Όλα όσα συμβαίνουν, είναι πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη συνιστούν μια ενδοοικογενειακή σύγκρουση», δήλωσε ο Καβέσνικοφ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει με κάποιο τρόπο να διαγράψουν μέρος του χρέους. «Οι δηλώσεις ορισμένων ευρωπαίων πολιτικών, ότι στο δημοψήφισμα, οι Έλληνες στην πραγματικότητα ψηφίζουν για τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιχείρηση να τους τρομάξουν. Η Ελλάδα, φυσικά, θα παραμείνει μέρος της ΕΕ, και το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσουν να σώσουν την Ελλάδα, ως μέλος της ζώνης του ευρώ. Ακόμη και μια χρεοκοπία δεν σημαίνει αυτόματη έξοδο από τη ζώνη του ευρώ» τόνισε ο κ. Καβέσνικοφ.

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button