ΔΙΑΦΟΡΑ

Σεφ με αστέρι Michelin αποκαλύπτει τις 10 τροφές που τον έσωσαν, μετά την καρδιακή προσβολή λόγω χοληστερίνης

Ένας σεφ με αστέρι Michelin που αναγκάστηκε να αλλάξει τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή, αποκάλυψε τις αλλαγές που έκανε στη διατροφή του και τον «έσωσαν».

Ο Sat Bains παραλίγο να χάσει τη ζωή του τον Μάρτιο του 2021, γεγονός που τον οδήγησε τον ιδιοκτήτη εστιατορίου του Νότιγχαμ, βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin, να αλλάξει δραστικά τη διατροφή του και να τρώει τα αγαπημένα του φαγητά με «μέτρο».

Γυμναζόταν στον κήπο με τον γυμναστή του, όταν ένιωσε πόνο στο στήθος, το σαγόνι και την κόγχη του ματιού του -ωθώντας τον να καλέσει ασθενοφόρο.

Ο σεφ είχε σοβαρή στένωση σε μια αρτηρία, η οποία έσπασε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή και προκαλώντας επείγουσα επέμβαση για τριπλό bypass.

Ο Bains δήλωσε στους Times: «Μου είπαν ότι θα πέθαινα εκείνο το πρωί, ήμουν τυχερός που ζούσα».

Ήταν ένα τεράστιο σοκ, καθώς ο 50χρονος θεωρούσε τον εαυτό του υγιή – πάντα διατηρούσε ένα λογικό βάρος και θεωρούσε τον εαυτό του γυμνασμένο.

Αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας οδήγησε τον Bains να κάνει αλλαγές στη διατροφή του, καθώς και να γράψει το δικό του βιβλίο γεμάτο «συνταγές για να βελτιώσετε την υγεία σας».

Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ανάρρωσης, ήρθε σε επαφή με τον φίλο του Dr Neil Williams, διατροφολόγο στο Nottingham Trent University, ο οποίος τον βοήθησε να δημιουργήσει τη δίαιτα που του άλλαξε τη ζωή.

Χρειάστηκαν μήνες για να συνέλθει, αφού είχε υποστεί τεράστια απώλεια βάρους μετά την εγχείρηση και δυσκολευόταν να κάνει οτιδήποτε μόνος του. Ο Bains μπορούσε μόλις και μετά βίας να περπατήσει γύρω από το τραπέζι της κουζίνας του, ωστόσο ήταν αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειαζόταν.

Ο σεφ είπε στον φίλο του: «Τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να αλλάξω» και ζήτησε μια δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης, καθώς η κύρια αιτία της καρδιακής προσβολής του ήταν η υψηλή χοληστερίνη.

Προηγουμένως ακολουθούσε μια δίαιτα κέτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, την οποία άλλαξε με περισσότερα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και «καλά λιπαρά».

Ο Bains έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν και να «ξαναμάθει» ό,τι «νόμιζε ότι ήξερε» – από το να τρώει σοκολάτα και μπριζόλες, περιορίστηκε σε δύο μόνο μπάρες Freddo την εβδομάδα.

Αρνείται βέβαια να τρώει άνοστο φαγητό, οπότε θέλησε να συνεχίσει να γεύεται έντονες γεύσεις.

Πριν από την καρδιακή προσβολή, ο Bains θα έτρωγε τουλάχιστον δύο μπριζόλες την εβδομάδα, ενώ τώρα τρώει μια μπριζόλα κάθε κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες και χωρίς το λίπος.

Δήλωσε στους Times: «Το όλο θέμα είναι το μέτρο και η ισορροπία. Θα τρώω πολλά ψάρια, κυνήγι, τα οποία είναι πολύ χαμηλά σε χοληστερόλη».

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Williams, ο σεφ έχει κόψει τους περισσότερους υδατάνθρακες και περιορίζεται σε ψάρι με πατάτες ή ένα μπέργκερ μία φορά κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Όσον αφορά τις γλυκές απολαύσεις, του δόθηκε επίσης η επιλογή είτε να τρώει δύο σοκολάτες Freddo την εβδομάδα είτε 100 γραμμάρια σοκολάτας με κακάο 70%, με τον σεφ να επιλέγει την πρώτη επιλογή.

Άλλες υγιεινές για την καρδιά τροφές που ενσωμάτωσε στη διατροφή του και του «έσωσαν» τη ζωή ήταν οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, η βρώμη και το κριθάρι, τα λιπαρά ψάρια, τα φασόλια και τα όσπρια.

Οι 10 τροφές που «έσωσαν» τον σεφ, προτάσεις του Dr Neil Williams
Λαχανικά και φρούτα

Τα ινώδη λαχανικά είναι καλά για μια υγιή καρδιά, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης. Για παράδειγμα αγκινάρες, μπρόκολο, σπαράγγια και πιπεριές.

Βρώμη και κριθάρι

Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν β-γλυκάνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Φασόλια και όσπρια

Μία μόνο μερίδα οσπρίων μπορεί να παρέχει το ένα τρίτο των φυτικών ινών που χρειάζεστε για ολόκληρη την ημέρα, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς – τα φασόλια είναι επίσης γεμάτα διαλυτές φυτικές ίνες

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιαγγειακά οφέλη.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η συμπερίληψη ξηρών καρπών και σπόρων στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, καθώς είναι καλές πηγές υγιεινών λιπαρών, ενώ είναι χαμηλές σε κορεσμένα λίπη

Φασόλια σόγιας / προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα με βάση τη σόγια μπορούν να βοηθήσουν στην ελαφρά μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς -είναι επίσης χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά.

Οστρακοειδή

Ομοίως, τα οστρακοειδή είναι πολύ χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθούν να περιέχουν ωμέγα-3. Έχουν επίσης πολλές πρωτεΐνες.

Άπαχο κρέας

Το λευκό κρέας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από το κόκκινο. Για παράδειγμα το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή η πάπια περιέχουν πρωτεΐνες, τα οποία περιέχουν και αμινοξέα.

Μπαχαρικά και βότανα

Εκτός από το ότι κάνουν το φαγητό πιο νόστιμο, τα μπαχαρικά και τα βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες καθώς βοηθούν και στην μείωση της χοληστερίνης.

πηγη iefimerida.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button