ΔΙΑΦΟΡΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για εργαζόμενους & επιχειρήσεις που ανοίγουν με click away

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με τη μέθοδο click away από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ και για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που έχουν ανακοινωθεί για τον Δεκέμβριο θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που ανοίγουν.

Όσον αφορά στις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, όσοι εργαστούν από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ενώ ήταν σε αναστολή θα πρέπει να βγουν από αυτή, ώστε να εργαστούν και να πληρωθούν από τον εργοδότη τους. Παράλληλα, μπαράζ πληρωμών πραγματοποιείται μέσα στον Δεκέμβριο καθώς αναμένεται η καταβολή στους δικαιούχους για τα επιδόματα ειδικού σκοπού, που λαμβάνουν εξαιτίας της αναστολής συμβάσεων εργασίας, το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και επιδόματα σε μακροχρόνια ανέργους, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η τελευταία δόση του επιδόματος Παιδιού.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά και στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν τη λειτουργία τους με τα νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως κλειστές, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι’ αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», σημείωσε ο υπουργός.

Τι δικαιούνται όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου για τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου δικαιούνται για όλο τον Δεκέμβριο:

Να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής- ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

  • Μείωση ενοικίου 40%.
  • Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button