ΔΙΑΦΟΡΑ

Επίδομα 800 και 600 ευρώ, κούρεμα χρεών, μειώσεις ενοικίου: Όλες οι προθεσμίες και η διαδικασία

Επίδομα 800 και 600 ευρώ, κούρεμα χρεών, μειώσεις ενοικίου: Όλες οι προθεσμίες και η διαδικασία

Μέσα σε εξαιρετικό σύντομο χρονικό διάστημα, εργαζόμενοι, εργοδότες, επαγγελματίες, εκδότες επιταγών, ενοικιαστές και δανειολήπτες καλούνται να κινητοποιηθούν προκειμένου να κάνουν χρήση των ανακουφιστικών μέτρων που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οι προθεσμίες για τα μέτρα “τρέχουν” ήδη και πολλές από αυτές εκπνέουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Ο χάρτης των προθεσμιών όπως διαμορφώνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ο εξής:

·Επίδομα 800 ευρώ σε μισθωτούς: Η υποβολή των αιτήσεων από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με τα μέτρα της κυβέρνησης, πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου (βάσει ΑΦΜ) αλλά αναμένεται να δοθεί παράταση.

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται, υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Οι αιτήσεις από όλους τους εργαζόμενους, θα πρέπει να υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας https://supportemployees.yeka.gr/ ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει προηγηθεί η αίτηση από την πλευρά του εργοδότη με την οποία θα τίθεται ο εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής.

·Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με έως και 5 άτομα προσωπικό, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει στο Taxis. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ.

Αντίθετα, οι επιστήμονες (γιατροί δικηγόροι κλπ) μπορούν να ενταχθούν στα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκπαίδευσης για να εισπράξουν τα 600 ευρώ με την προκαταβολή να δίδεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τις 09/04 έως τις 20/04.

·Για τα χαμηλότοκα δάνεια από το δημόσιο που θα φτάνουν έως και το 1 δις. ευρώ, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Mybusinesssupport. Δικαίωμα αίτησης έχουν όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως 500 άτομα προσωπικό.

·Η μείωση του ενοικίου κατά 40% –η οποία αφορά προς το παρόν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης αλλά και τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων που μπαίνουν σε καθεστώς

αναστολής- εξασφαλίζεται με αίτηση μέσω του Εργάνη για τις επιχειρήσεις αλλά και του συστήματος https://supportemployees.yeka.gr/ για τους εργαζόμενους. Οι αιτήσεις με τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να γίνουν έως τις 10 Απριλίου και από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους.

·Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν επιταγές, γραμμάτια ή συναλλαγματικές και θέλουν να κάνουν χρήση της παράτασης των 75 ημερών που έχει ανακοινωθεί, θα πρέπει να κάνουν την σχετική αίτηση μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Έξι εργάσιμες ημέρες θα έχουν στη διάθεσή τους και οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στις πληγείσες επιχειρήσεις από τον Απρίλιο.

·Φορολογούμενοι που εντάσσονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, έχουν το δικαίωμα 4μηνης παράτασης για τις πληρωμές των φόρων του Μαρτίου.

Αν δεν ασκήσουν αυτό το δικαίωμα και πληρώσουν, δικαιούνται έκπτωση 25% επί του φόρου. Για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, έχει δοθεί χρονικό περιθώριο έως τις 10 Απριλίου.

thetoc

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button