ΔΙΑΦΟΡΑ

Επίσημη ανακοίνωση!Γιούνκερ: Αυτή είναι η πρόταση που καταθέσαμε και αγνόησε η κυβέρνηση

 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τουιτάρει στα ελληνικά: Όλη η πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι Θεσμοί – Δύο οι βασικές αλλαγές: Στο 13% η φορολογία στα ξενοδοχεία και άμεση εφαρμογή της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη εργασία – «Σας κάναμε βιώσιμη πρόταση στις 27 Ιουνίου, την δέχεστε ή όχι;»

Σε μια απροσδόκητη κίνηση τόσο ουσίας όσο και εντυπωσιασμού προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρος Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως η Κομισιόν δημοσιεύει όλη την πρόταση που είχαν συμφωνήσει οι θεσμοί, πριν η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και προκηρύξει δημοψήφισμα.

Σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όσα πρότεινε στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Γιούνκερ ο οποίος έχει κατηγορήσει πολλές τον Αλέξη Τσίπρα πως παραπληροφορεί τους Έλληνες πολίτες για τις προτάσεις των εταίρων και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται τη Δευτέρα το μεσημέρι να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να αποδομήσει δημόσια τη ρητορική της ελληνικής πλευράς.

Ανάμεσα στις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στις 25 Ιουνίου και στις 26 Ιουνίου οι βασικές διαφορές είναι δύο:

– τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13%
– ζητείται άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής ένωσης «Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ’ αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroupθα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015».

Διαβάστε όλο το κείμενο (στα αγγλικά) που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕ

Κομισιόν: «Να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση εάν δέχεται το κείμενο της 27ης Ιουνίου»

Εν τω μεταξύ, μια ύστατη προσπάθεια πραγματοποιεί η Κομισιόν, για να επαναφέρει την Ελλάδα στις ράγες του ευρώ.

Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές των Θεσμών, που επικοινώνησαν με το protothema.gr, η ανάρτηση στο twitter εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της τελικής πρότασης των Θεσμών, ως στόχο έχει:

– πρώτον, ο ελληνικός λαός να γνωρίζει πως υπήρξε μια πολύ βελτιωμένη πρόταση,
– δεύτερον να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας μας ότι η ελληνική κυβέρνηση επάνω σε αυτό το κείμενο έδειχνε να έχει συμφωνήσει και απλά καθαρογραφόταν και
– τρίτον, να κληθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάρει ξεκάθαρη θέση εάν θα προτείνει πλέον στο δημοψήφισμα την πρόταση αυτή, που δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, δεν περικόπτει συντάξεις, αλλά ζητά ισοδύναμα, περιλαμβάνει γενναία αναπτυξιακή βοήθεια και πρόνοιες για τους ανέργους και ζητά φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, να υπερψηφιστεί.

«Η Ευρώπη εξαντλεί και την τελευταία ελπίδα εύρεσης λύσης. Θα πρέπει να κατανοήσει ο κ. Τσίπρας ότι παίζεται κάτι πολύ περισσότερο από την τύχη του κόμματος του αυτή την στιγμή. Παίζεται η τύχη μιας ολόκληρης χώρας» αναφέρει κορυφαία διπλωματική πηγή των Θεσμών, συμπληρώνοντας: «Η στάση του κ. Τσίπρα μας έχει εκπλήξει. Έγιναν υποχωρήσεις σε θέματα που ζήτησε, ο ίδιος γνώριζε γι’ αυτές, η συμφωνία φαινόταν ολοκληρωμένη και πήγαινε γισα καθαρογράψιμο και ξαφνικά η κυβέρνηση σας επικαλείται αδιέξοδο, αποχωρεί από τις συζητήσεις κι αντί να θέσει προς συζήτηση το κείμενο της 27ης Ιουνίου, που ήταν πολύ καλύτερο, παρουσιάζει στο λαό το κείμενο της 25ης Ιουνίου, που ήταν πιο σκληρό. Ποιος ο λόγος για αυτή τη συγκάλυψη της αλήθειας;».

Η ίδια πηγή εκτιμά πως μπροστά σε μια συμφωνία που δεν άρεσε στο 100% του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει πίσω, λόγω των απωλειών που διαφαίνονταν, παρά τις παραχωρήσεις των Θεσμών.

«Ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός επέλεξε μεταξύ χώρας και κόμματος και η επιλογή του ήταν το κόμμα. Εμείς τον καλούμε αυτή την ύστατη στιγμή να πει την αλήθεια. Να τοποθετηθεί επί μιας βιώσιμης πρότασης που έγινε στις 27 Ιουνίου κι όχι επί αυτής που προπαγανδίζεται και αφορά την 25 Ιουνίου. Να μας πει ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα: λέει ναι ή όχι σε αυτήν την πρόταση;».

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button