ΔΙΑΦΟΡΑ

Φανουρόπιτα εύκολη και αφράτη

Μια συνταγή για μια αφράτη και πολύ εύκολη Φανουρόπιτα.
27 Αυγούστου εορτή του Αγίου Φανουρίου. Εθιμοτυπικά φτιάχνουμε φανουρόπιτα την πηγαίνουμε να “διαβαστεί” στην εκκλησία και μετά τη μοιράζουμε στο κόσμο.Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων.

 

Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μια σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Υλικά
•1 ποτήρι ελαιόλαδο [ή μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση]
•1 ποτήρι ζάχαρη
•1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού [και το ξύσμα του]
•1 κ.γ. κοφτό κανέλα
•1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλο
•1 πακέτο 1/2 κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τύπου Farin up [όσο πάρει- περίπου 2 1/2 – 3 ποτήρια συν για αλεύρωμα του ταψιού]
•1 1/2 κ.γ μπέϊκιν πάουντερ ή 1 κ.σ. σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκάλι
•1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
•1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
•ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα [προαιρετικά]

Εκτέλεση
1.Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.
2.Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπεϊκιν κοσκινισμένα, [περίπου 2 1/2 – 3 ποτήρια, -όσο πάρει – προσθέστε ή αφαιρέστε λίγο, για να έχετε μια αφράτη, υδαρή ζύμη] [*] και όλα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για το τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
3.Βάζουμε και τις σταφίδες αλευρωμένες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
4.Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28-30 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ [βάλτε οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι μέσα στο γλυκό και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο].
5.Βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε [προαιρετικά] με ζάχαρη άχνη.
[*] Αν ο χυλός γίνει πολύ πηχτός προσθέστε λίγο νερό.

 

[**] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button