ΔΙΑΦΟΡΑ

Φόροι-σοκ για να μην σπάσει η «κόκκινη γραμμή» της μείωσης συντάξεων!

 

Μαζικές μετατάξεις προϊόντων, ακόμα και της εστίασης, στο 23% ή των ξενοδοχείων στο 13% – Νέα έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων – Εφεδρεία η αύξηση στο 29% του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων – «Κλειδί» ο «κόφτης» Βαρουφάκη για την αποφυγή νέων ελλειμμάτων

Φόρους παντού και για όλα – για να μη διασπάσει την «κόκκινη γραμμή» περικοπής των συντάξεων – «επιστρατεύει» στην νέα αντιπρότασή της η κυβέρνηση, την οποία κομίζουν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης, όπως τις αποτιμά η Αθήνα, επιχειρούν να καλύψουν το κενό του 0,5% του ΑΕΠ που την χώριζε με τους δανειστές. Μόνο δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται όμως πως οι θεσμοί θα αποδεχθούν τις ελληνικές εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων, ειδικά αν δεν δουν τα δύο πιο «βαριά» μέτρα που αυτοί αναμένουν για να ικανοποιηθούν, δηλαδή ΦΠΑ 13% και 23% (με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%) και περικοπή όλων των πρόωρων συντάξεων.

Και ενώ το πρώτο έχει εξεταστεί στις συσκέψεις των ημερών, για τις πρόωρες συντάξεις η κυβέρνηση διατηρεί ισχυρές πολιτικές και νομικές αντιστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση του φοροεισπρακτικού πακέτου, που θα αναπληρώσει και τις περικοπές στις συντάξεις, θα στηρίζεται κυρίως στις αλλαγές τον ΦΠΑ, στην νέα έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που σχεδίασε η κυβέρνηση και σε άλλα εισπρακτικά μέτρα που αυξάνουν κατά 900 εκατ. ευρώ την απόδοση των ελληνικών προτάσεων.

Και έτσι ακόμα όμως, οι θεσμοί θεωρούν πολλά από τα μέτρα αυτά “μιας χρήσεως” ή … “υφεσιακά” και επιμένουν σε μόνιμες περικοπές συντάξεων.

“Κλειδί” της διαπραγμάτευσης ενδεχομένως να αποδειχθεί η πρόταση Βαρουφάκη για αυτόματες και “οριζόντιες” περικοπές δαπανών από ειδικό όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, εφόσον διαφανεί πως “δεν πιάνουν” τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Με τα νέα δεδομένα πάντως, που διαρκώς άλλαζαν όμως μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προτείνονται μέτρα όπως:

· τρεις κατηγορίες συντελεστών ΦΠΑ (αντί για δύο που έχουν προτείνει οι θεσμοί) με διατήρηση φαρμάκων στον χαμηλό συντελεστή 6% ή 6,5% και τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στο 13%.

· μαζικές μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ακόμα και της εστίασης, στο 23% ή των ξενοδοχείων στο 13%, με στόχο έσοδα περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα τυποποιημένα προϊόντα. Προβλέπεται κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές σε νησιά του Αιγαίου και έναρξη εφαρμογής των μέτρων σε χρόνο που θα συμφωνηθεί, δηλαδή ή Ιούλιο ή Οκτώβριο. Αύξηση ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν θα περιλαμβάνεται στις ελληνικές προτάσεις.

· νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, που θα επιβάλλεται για 2 χρόνια σε όσες είχαν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ το 2014, αντί για 5.000.000 ή 1.000.000 που αρχικά σχεδιαζόταν.

· νέες κλίμακες στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένα φόρος 0,7% για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και φόρος 8% για εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ

· επιβολή φόρου στην τηλεοπτική διαφήμιση με κέρδη για το 2015 100 εκατ. και για το 2016 ποσό 100 εκατ.

· φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming). Υπολογίζονται έσοδα 35 εκατ. και για το 2015 και 225 εκατ. ευρώ το 2016.

· αύξηση φόρου στα σκάφη αναψυχής άνω των δέκα μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου για τα οχήματα άνω των 2500 κυβικών.

· εντοπισμός και επιβολή προστίμων σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει τα Ι.Χ ΚΤΕΟ ή εχουν ανασφάλιστα αυτοκίνητα

· αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή

· εισπρακτική ρύθμιση συμβιβασμού για τις φορολογικές υποθέσεις που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει δικαστικά

· μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καύσιμων.

· αξιοποίηση του καταθεσιολογίου για τα έτη 2000-2014 προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα

· κατάργηση στο τέλος Ιουνίου της ρύθμισης των 100 δόσεων και καθιέρωση της μια ρύθμισης με αυστηρότερα κριτήρια.

Σε εφεδρεία διατηρείται από την κυβέρνηση και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση, «τονώνοντας» κατά 450 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2016.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, όπου οι δανειστές ζητούν εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, προτείνονται:

· άμεση και όχι σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή, εναλλακτικά, επιβολή κρατήσεων 16% σε όσους λάβουν στο εξής κανονικά την πρόωρη σύνταξη, έως ότου συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος.

· “μαχαίρι” σε υψηλά εφάπαξ

· ταχύτερη περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αντί για σταδιακή από το 2016 της αρχικής πρότασης

· διοικητική ενοποίηση των ταμείων.

πηγη protothema

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button