ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φτιάξτε λουκούμια ,το γλυκάκι της Σαρακοστής

Φτιάξτε λουκούμια το γλυκάκι της σαρακοστής

Το κέρασμα και γενικότερα η φιλοξενία των προσκυνητών στα Ορθόδοξα μοναστήρια και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος είναι ένα δείγμα της ειλικρινούς αδελφικής αγάπης και της πνευματικής αρχοντιάς και ευγένειας που διακρίνει τους μοναχούς και ελκύει την Χάρη του Θεού.

Οι προσκυνητές ειδικότερα του Αγίου Όρους όταν καταφθάνουν σε ένα μοναστήρι ή σε κάποιο κελλί, δέχονται το κέρασμα, κατά το Αγιορειτικό τυπικό, που αποτελείται από τσίπουρο (ρακή), λουκούμι, ελληνικό καφέ, κρύο νερό και ακολουθεί ο διάλογος-ευχή: – «Ευλογείτε»! – «Ο Κύριος»!

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να συνοδευτεί και κάποιο άλλο γλυκό. Πάντως, το λουκούμι είναι το κατ’ εξοχήν γλύκισμα για τους προσκυνητές στο Άγιον Όρος.

Υλικά:
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. νισεστές
Μαστίχα, ροδόνερο, ξινό
100 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:
Διαλύουμε το νισεστέ σε λίγο νερό.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη και το υπόλοιπο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το λιωμένο νισεστέ και το ξινό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να αποκτήσει ελαστικότητα.

Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ροδόνερο και μαστίχα.

Το αφήνουμε να κρυώσει για 24ώρες και αφού το κόψουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Ποσότητα μαγειρεμένου τροφίμου: 850γρ.

Πηγή: Από το βιβλίο «Πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές»

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button