ΔΙΔΑΧΕΣ

«Γέροντα, πώς μπορεί κάποιος να χάσει την πίστη του;»

«Γέροντα, πώς μπορεί κάποιος να χάσει την πίστη του;»

– Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ πίστευαν, έχασαν την πίστη τους;
– Αν δεν προσέχει κανείς στα θέματα της πίστεως και της λατρείας, σιγά-σιγά ξεχνιέται και μπορεί να γίνει αναίσθητος, να φθάσει σε σημείο να μην πιστεύει τίποτε.

– Μερικοί, Γέροντα, λένε οτι η πίστη τους κλο­νίζεται, όταν βλέπουν να υποφέρουν καλοί άνθρωποι.

– Ακόμη κι αν κάψει ο θεός όλους τους καλούς, δεν πρέπει να βάλει κανείς αριστερό λογισμό, άλλα να σκεφθεί πώς ο Θεός, ό,τι κάνει, οπό αγάπη το κάνει. Ξέρει ο Θεός πώς εργάζεται. Γιά να επιτρέψει να συμβεί κά­ποιο κακό, κάτι καλύτερο θα βγεί.

– Γέροντα, σήμερα ακόμη και τα πιστά παιδιά άμφιταλαντεύονται, γιατί στα σχολεία υπάρχουν καθη­γητές που διδάσκουν την αθεΐα

– Γιατί να αμφιταλαντεύωνται; Η Άγια Αικατερίνη δεκαεννιά χρονών ήταν και διακόσιους φιλοσόφους τους αποστόμωσε με την κατά Θεόν γνώση και την σο­φία της. Ακόμη και οι Προτεστάντες την έχουν προ­στάτιδα της επιστήμης.

Στα θέματα της πίστεως και στα θέματα της πα­τρίδος δεν χωράνε υποχωρήσεις· πρέπει να είναι κα­νείς αμετακίνητος, σταθερός.

– Γέροντα, παλιά προσευχόμουν με πίστη στον Θεό και ό,τι ζητούσα μου το έκανε. Τώρα δεν έχω αυτήν την πίστη. Που οφείλεται αυτό;

– Στην κοσμική λογική που έχεις. H κοσμική λογική κλονίζει τήν πίστη. «Έάν έχητε πίστιν και μη διακριθήτε, πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τη προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε», είπε ο Κύριος. Όλη η βάση εκεί είναι. Στην πνευματική ζωή κινούμαστε στο θαύμα. Ένα σύν δύο δεν κάνει πάντα τρία- κάνει και πέντε χιλιάδες και ένα εκατομμύριο!
Χρειάζεται καλή διάθεση και φιλότιμο.

Γιατί, αν ο άνθρωπος δέν έχει καλή διάθεση, τίποτε δεν καταλα­βαίνει. Να, και για την Σταύρωση του Χριστού, τόσες λεπτομέρειες είχαν πει οι Προφήτες -μέχρι και τι θα κάνουν τα ιμάτια Του, τι θα κάνουν τα χρήματα της προδοσίας, ότι θα αγοράσουν μ” αυτά τον αγρό του Κεραμέως, για να θάβουν τους ξένους-, αλλά οι Εβραίοι πάλι δεν καταλάβαιναν. «αο δε παράνομος Ιούδας ουκ η βουλήθη συνιέναι»…

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button