ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί άνοιξε τώρα ο τάφος του Ιησού Χριστού;

Πολύς λόγος γίνεται για το άνοιγμα του τάφου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στους Αγίους Τόπους εδώ και περίπου ενάμισι μήνα. Μέχρι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σημείο και ξεναγήθηκε από την πρώην καθηγητριά του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο κα Αντωνία Μοροπούλου. Γιατί όμως χρειάστηκε να γίνουν αυτές οι εργασίες στην παρούσα φάση; 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απομάκρυνση των πέτρινων πλάκών στον τάφο υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να εξασφαλιστεί η τεχνική ασφάλειά του κρεβατιού και του βράχου του Αγίου Τάφου.

Σύμφωνα με μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης, το κύριο πρόβλημα του Κουβουκλίου ήταν ότι αυτή η κατασκευή, ήταν πολύ βαριά, και το βάρος αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το βράχο του Αγίου Τάφου, που αποτελείται από ένα μαλακό και εύθραυστο ασβεστόλιθο και είναι το θεμέλιο του Κουβουκλίου.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κατασκευή του Κουβουκλίου υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμούς, που είναι πολύ συχνοί στην περιοχή, αλλά και ζημιές ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην πρώην εκκλησία της Αναστάσεως το 1808. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την αρνητική επίδραση της αυξημένης συγκέντρωσης υγρασίας στο εσωτερικό του Κουβουκλίου και τα σοβαρά προβλήματα με το σύστημα αποστράγγισης στη βάση του κτιρίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις αρχές του 2016, το πρόβλημα των δομών του Κουβουκλίου απαίτησε άμεση λύση, διαφορετικά, οι αρνητικές συνέπειές τους για τη δομή και τα ιερά της – το βράχο του Παναγίου Τάφου – θα μπορούσαν να καταστήσουν την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Ειδικοί αναφέρουν πως προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των βράχων και του Κουβουκλίου στο τελικό στάδιο της αποκατάστασης απαιτείται η έγχυση ενός ειδικού κονιάματος στα υφιστάμενα κενά και στις ρωγμές. Για αυτό το αχρησιμοποίητο τσιμέντο έχει σύνθεση ασβέστη-ποζολάνη η οποία χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθος των σωματιδίων,  υψηλή ρευστότητα και δυνατότητα επέκτασης σε πλαστική επιφάνεια, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ακόμη και τα μικρά κενά γεμίζουν.

Για να γίνει λοιπόν η έγχυση  ήταν απαραίτητο να αφαιρεθεί προσωρινά η μαρμάρινη πλάκα που καλύπτει την κορυφή του κρεβατιού του Χριστού, καθώς και την μαρμάρινη επένδυση στους τοίχους στο εσωτερικό του Κουβουκλίου στον ταφικό θάλαμο.

Σημειώνεται πως η απόσταση από την επιφάνεια της άνω πλάκας, την οποία βλέπει ο προσκυνητής, πριν από την πέτρα της κλίνης είναι περίπου 35 εκατοστά.

Το παραπάνω έργο  έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι του Πάσχα 2017.

2

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button