ΔΙΔΑΧΕΣ

Γόρτυνος Ιερεμίας: Ο Χριστός δεν εντράπηκε να σταυρωθεί για μας και εμείς γι᾽ Αυτόν να εντρεπόμαστε να κάνουμε τον Σταυρό μας!..

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ

1. Αύριο, αδελφοί μου χριστιανοί, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μεγάλη εορτή του Σταυρού. Με την εορτή αυτή θυμούμαστε τον σταυρικό θάνατο του Χριστού μας· γι᾽ αυτό την θεωρούμε σαν μία Μεγάλη Παρασκευή και την τιμούμε με νηστεία. Άλαδο το φαγητό την ημέρα του Σταυρού.

Ο Σταυρός, χριστιανοί μου, κηρύττει την μεγάλη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον άνθρωπο, ώστε παρέδωσε τον Υιό Του σε σταυρικό θάνατο για την δική μας σωτηρία. Γιατί, αν δεν σταυρωνόταν ο Ιησούς Χριστός, δεν θα υπήρχε σωτηρία για μας. Δεν θα σωζόμασταν, αν δεν σταυρωνόταν ο Ιησούς Χριστός, αλλά θα είμασταν αιώνια κολασμένοι.

 

2. Ο Σταυρός είναι το ιδιαίτερο σημείο ημών των παιδιών του Θεού, που μας χαρακτηρίζει ότι ανήκουμε σ᾽ Αυτόν. Αυτό είναι το σημείο «ΤΑΒ», για το οποίο γράφει το 9ο κεφάλαιο του προφήτη Ιεζεκιήλ, ότι ο άγγελος από τον ουρανό έβαλε στα μέτωπα των δυναστευομένων και σώθηκαν από την καταστροφή.
Γι᾽ αυτο και εμείς, αγαπητοί μου, πρέπει πάντοτε πάνω μας να έχουμε τον Σταυρό μας. Είναι μεγάλη αμαρτία και προδοσία το ότι εδώ και χρόνια μερικοί έβγαλαν τον Σταυρό από πάνω τους και αντί γι᾽ αυτόν φόρεσαν κάτι περίεργα σύμβολα, ακόμη και «κάτι κέρατα», όπως μου το είπε κάποια ευλαβής γιαγιά.
Αλλά και πρέπει να κάνουμε σωστά και ευλαβικά τον Σταυρό μας. Κάνοντας, δηλαδή, το Σταυρό μας να σχηματίζουμε τα δύο σταυρωμένα ξύλα, πάνω στα οποία θυσιάστηκε ο Χριστός μας. Καί το κατακόρυφο και το οριζόντιο ξύλο. Αυτό το πετυχαίνουμε εφαρμόζοντας το παλαιό ποίημα, το πρώτο ποίημα που μάθαιναν παλιά τα μαθητούδια στην Α´ τάξη Δημοτικού: Μάθαιναν τότε τα παιδάκια, όλα μαζί, να κάνουν τον Σταυρό τους με το δεξί τους χέρι, ενωμένα τα τρία δάκτυλα, και βάζοντάς το «στο κεφάλι, στην κοιλιά, δεξιά και αριστερά»!
Πολλοί, από εντροπή βέβαια – για να μην τους πούν θρήσκους– δεν κάνουν σωστά και κανονικά τον Σταυρό τους. Σκεφθείτε, χριστιανοί μου! Ο Χριστός δεν εντράπηκε να σταυρωθεί για μας και εμείς γι᾽ Αυτόν να εντρεπόμαστε να κάνουμε τον Σταυρό μας!..

3. Θα σας πω και κάτι άλλο, αλλά μην το γελάσετε, γιατί το έλεγε άγιος πατέρας, ο από μας καταγόμενος, ο πατήρ Γερβάσιος ο Παρασκευόπουλος από την Νυμφασία της Γορτυνίας. Αυτός, ο μαθητής του αγίου Νεκταρίου, από τον οποίον έλαβε και ειδική ευλογία, συμβούλευε τους χριστιανούς ο,τι ψωνίζουν από την αγορά να το σταυρώνουν πρώτα με το χέρι τους και έπειτα να το βάζουν σπίτι τους. Καί συνέβηκε – πιστεύσατέ το παρακαλώ – κάποιος ευλαβής χριστιανός, που αγόρασε μία στάμνα για νερό, την σταύρωσε και αυτή αμέσως έσκασε! Είχε κρυφτεί μέσα της σατανικό πνεύμα, για να κάνει ζημιά στο σπίτι του χριστιανού. Αυτό το συμβάν το άκουσα να το διηγείται με δέος ο Επίσκοπος της Φλώρινας ο πατήρ Αυγουστίνος. Βλέπετε, αυτοί οι παλαιοί πατέρες και ομολογητές της πίστης μας τα πίστευαν και τα κήρυτταν αυτά τα θαυμαστά σημεία· ενώ μερικοί σημερινοί «θεολόγοι», που τα κρανία τους έχουν δυτικό κολοκυνθόσπορο, τα εμπαίζουν αυτά. Θεωρούν ως «μωρία» το περί Σταυρού ορθόδοξο κήρυγμα, όπως το γράφουν με θαυμαστά σημεία τα ιερά μας Συναξάρια.

4. Σας εύχομαι, αδελφοί χριστιανοί, την δύναμη του Τιμίου Σταυρού σε σας και τις οικογένειές σας. Τα καλά σας παιδιά, τώρα που τα έχετε στα χέρια σας, διδάξτε τα, προτού να κοιμηθούν το βράδυ, να σταυρώνουν τρεις φορές το μαξιλάρι τους λέγοντας: «Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button