ΔΙΔΑΧΕΣ

Η εξομολόγηση κι ο πόλεμος ενάντια στους αμαρτωλούς λογισμούς

Του Οσίου Ιγνατίου Μπριντσιανίνωφ
Από αχρονολόγητη επιστολή σε κάποια μοναχή

 

Η αμαρτία του ανθρώπου εξαλείφεται με την εξομολόγηση.Οι ρίζες της αμαρτίας όμως ξεριζώνονται με τον αγώνα εναντίον των αμαρτωλών λογισμών και με την συχνή εξαγόρευση.Με το που θα εμεφανιστούν οι λογισμοί και ενοχλούν,πρέπει να τους εξομολογηθείς.Είθε ο Θεός να σε συγχωρέσει για το παρελθόν και να σ’ενισχύσει στο μέλλον.

Δεν είναι σπουδαίος ο πειρασμός σου.Απλά γιγαντώθηκε επειδή τον έκρυψες.Να τον εξομολογηθείς με μετάνοια στην μητέρα Α.Κι όταν ο λογισμός αρχίσει ξανά να σ’ενοχλεί,να εξομολογηθείς και πάλι με μετάνοια.Θα είναι μεγάλη ευλογία αν τον καιρό του πειρασμού έχεις κοντά σου ένα πρόσωπο στο οποίο να μπορείς να εξομολογηθείς.«ἀντίστητε δὲ τῷ διαβόλῳ καὶ φεύξεται ἀφ’ ὑμῶν»(Ιακ.δ,17),είπε ο αδελφόθεος Ιάκωβος.

Στους λογισμούς που σου υποβάλλει ο διάβολος ν’αντιστέκεσαι και να τους εξομολογείσαι,να μην τους δέχεσαι.Σ’όποιον και αν ανήκει κάποιο πρόσωπο που εμφανίζεται στη φαντασία σου και προκαλεί ακάθαρτες σκέψεις και ιδέες,είναι διαβολικό,είναι ο ίδιος ο διάβολος.Εκείνος στέκεται μπροστά στην ψυχή την ώρα του πειρασμού και την εξαπατά.Φοράει μάσκα και είναι ικανός να εμφυτεύσει το πάθος ανάλογα με την προδιάθεση της ψυχής.

Εκείνος που αποδέχεται τους αμαρτωλούς λογισμούς και τους ρεμβασμούς αποδέχεται τον ίδιο τον σατανά.Υποτάσσεται σε αυτόν τόσο στον παρόντα αιώνα όσο και στον μέλλοντα.Γι αυτό και ο πόλεμος εναντίον των λογισμών είναι ουσιώδης.Ακόμη και ένας λογισμός ζήλειας είναι απάτη του διαβόλου.Γιατί όποιος διδάσκει την νέκρωση προς όλους και όλα κι επομένως τους αγαπά όλους εξίσου,δεν προτιμά ένα πρόσωπο περισσότερο από άλλο.Ο Χριστός είναι Ένας.

Ένθα ο Κύριος να σου ξαναφέρει την ειρήνη με την αληθινή σου μετάνοια.Η αμαρτία σου συγχωρήθηκε.Μην ξαναμαρτήσεις στο μέλλον.
Από το βιβλίο του Οσίου Ιγνατίου Μπριντσιανίνωφ ”Το Ποτήριο του Χριστού”
πηγη hellas-orthodoxy

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button