ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Η Ιστορία της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας της Βατοπαιδινής

Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκε ται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολι κού της Ιεράς  Μεγίστης Μονής του  Βατοπαιδίου.

Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προ σκυ νή σει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Πανα γίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό κατα γής. Μόλις συνήλθε εξο μο λο γή θηκε με δάκρυα στους πατέ ρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονο ντας τις εντο λές του Θεού και επι δι δό ταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλά ξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρω πος.

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περι πτώ σεις καρκινοπαθών, που έχουν θερα πευ θεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρα κλη τι κού Κανόνα της Πανα γίας της Παντα νάσ σης.

Πολλά επί σης θαύ ματα γίνονται τα τελευ ταία χρόνια στη Ρωσία αφότου έχουν μεταφερθεί εκεί-μετά από παράκληση του  Πατριαρ χείου Μόσχας- δύο αντίγραφα της εικόνας της Παντα νάσσης· ένα στο ναό των Αγίων Πάντων στο Κράσνοε Σελό της Μόσχας και το δεύτερο στη μονή Μετα­μορφώσεως του Σωτήρος στο Νοβοσπάσκι.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες είναι οι θεραπείες καρκινο­παθών παιδιών που νοσηλεύ ονται στο Παιδικό  Ογκολογικό Κέντρο Μόσχας.

Η εικόνα αυτή στην Μονήν εορτάζεται στις 15 (28) Οκτωβρίου, ενώ στο Μετόχι του αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στις 11 (24) Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο από άλλους εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου ενώ από άλλους τους περισσότερους στις 28 Οκτωβρίου. Στην δε Ρωσία εορτάζεται επισήμως στις 18 (31) Αυγούστου, δηλαδή στα τριήμερα της Κυρίας Θεοτόκου.

Εικόνα

Απολυτικιον

Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.

Εικών χαριτόβρυτε της Παντανάσσης σεπτή,

τούς πόθω την χάριν σου επιζητούντας θερμώς, περίσωζε Δέσποινα·

λύσον τάς περιστάσεις των εις σε προστρεχόντων·

φρούρησον την σήν ποίμνην, εκ παντοίων κινδύνων,

τήν επικαλουμένην αεί, την σήν αντίληψιν.

Κοντάκιον

Ήχος πλ. δ´. Τη Υπερμάχω.

Τη υπερμάχω και ταχεία αντιλήψει σου,

οι λυτρωθέντες των δεινών ευχαριστήρια,

αναπέμπομεν οι δούλοί σου Θεοτόκε.

Αλλ ως σώζουσα πληγών παντοίων Δέσποινα,

τών κακούντων ημάς ρύσαι περιστάσεων,

ίνα κράζωμεν· Χαίρε μόνη Παντάνασσα.

Μεγαλυνάριον

Θρόνος χρηματίσασα του Θεού,

θρόνω καθημένη εν εικόνι σου τη σεπτή,

σκέπεις την σήν ποίμνην κινδύνων πολυτρόπων,

Παντάνασσα υμνούσαν τα μεγαλεία σου.

πηγη dosambr.wordpress.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button