ΥΓΕΙΑ

Οι πράσινες πατάτες είναι επικίνδυνες για την υγεία. Ξέρετε γιατί;

 

Η σολανίνη είναι ένα μια τοξίνη (πικρό δηλητηριώδες γλυκό-αλκαλοειδές) που προέρχεται από τους νεαρούς βλαστούς πατατών και ντοματών και έχει ναρκωτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για να θεραπεύσουν την επιληψία. Η σολανίνη είναι πολύ τοξική ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

 Αλλά πως γνωρίζουμε αν οι πατάτες που έχουμε στο ντουλάπι μας περιέχουν σολανίνη ;

Οι πατάτες που έχουν εκτεθεί σε φως και έχουν αρχίσει να πρασινίζουν, μπορούν να παρουσιάσουν συγκεντρώσεις σολανίνης και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αν και το πράσινο χρώμα στο φλούδι της πατάτας είναι ένδειξη ύπαρξης χλωροφύλλης ( η οποία δεν είναι τοξική), ωστόσο η παρουσία της χλωροφύλλης δείχνει και συγκεντρώσεις σολανίνης. Η νευροτοξίνη αυτή που παράγεται στο πράσινο τμήμα της πατάτας, είναι ένα μέρος της άμυνας του φυτού απέναντι στις ασθένειες, τα έντομα και τα παράσιτα.

Εάν καταναλώσετε αρκετό από το πράσινο τμήμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, πονοκεφάλους, παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ακόμα και θάνατο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 8 έως 12 ώρες μετά από την κατάποση, αλλά μπορούν να εμφανιστούν τόσο γρήγορα όπως 30 λεπτά μετά από την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε σολανίνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τη σολανίνη και να μην παρουσιάσουν τα συμπτώματα δηλητηρίασης διότι το σώμα τους μπορεί να την διασπάσει και να την αποβάλλει μέσω της ούρησης.

Παρόλ’αυτά αν το επίπεδο είναι τόσο υψηλό όσο 40 mg ανά 100 g πατάτες , τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

– Παραλήρημα

– Διάρροια

– Εμετός

– Πυρετός

– Κοιλιακό άλγος

– Χαμηλούς παλμούς

– Δύσπνοια

– Ζαλάδα

Συμβουλή

Απαιτείται λοιπόν αποθήκευση της πατάτας σε δροσερές και σκιερές συνθήκες και προσεχτικός χειρισμός της. Οι πατάτες διατηρούνται στους 4οC για αρκετούς μήνες, ενώ μεταξύ 7οC με 12οC για περίπου δύο μήνες. Επειδή ο σχηματισμός της σολανίνης είναι εντοπισμένος στη φλούδα, αν θέλετε να την καταναλώσετε, αφαιρέστε προσεκτικά όλα τα πράσινα τμήματα και τις φύτρες βαθύτερα από 3 χιλιοστά.

πηγη http://tilegrafima.gr/

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button