ΔΙΔΑΧΕΣ

Η πρόφασις των οκνηρών: έπρεπε να εξαφανισθεί ο διάβολος…

2754

 

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ναι, λέγει, έπρεπε να εξαφανισθεί ο διάβολος και όλοι θα σώζονταν.

Αυτά ισχυρίζονται μερικοί από τους ράθυμους, προφασιζόμενοι.

Πρέπει να ευχαριστείς, άνθρωπε, διότι νικάς έναν τέτοιο αντίπαλο, όταν θέλεί και συ αγανακτείς λέγοντας τα λόγια ενός υπναρά και νωθρού στρατιώτη;

Αν θέλεις, γνωρίζεις τις αφορμές. Πρόσεχε από παντού. Οχύρωνε τον εαυτό σου. Διότι η πάλη δεν είναι μόνον εναντίον του διαβόλου, αλλά και εναντίον των δυνάμεων εκείνου.

Πώς, λοιπόν, λέγει, θα αντιμετωπίσουμε το σκοτάδι; Όταν γίνουμε φως. Πώς τα πνευματικά όντα της πονηρίας; Γινόμενοι αγαθοί. Διότι η πονηρία είναι αντίθετη με το αγαθό και το φως απομακρύνει το σκοτάδι. Αν όμως και μεις οι ίδιοι είμαστε σκοτάδι, οπωσδήποτε θα πέσουμε στα χέρια του εχθρού. Πώς λοιπόν, θα γίνουμε ανώτεροί του; Αν γίνουμε εμείς με την θέλησί μας, ό,τι είναι εκείνος από τη φύσι του, δηλαδή, χωρίς σάρκα και αίμα. Έτσι θα τους καταβάλουμε.

Επειδή, βέβαια, ήταν φυσικό να εκδιώκωνται αυτοί από πολλούς, μη νομίστε, λέγει, ότι αυτοί μας πολεμούν. Οι δαίμονες που ενεργούν σ’ αυτούς είναι που μας πολεμούν. Εναντίον εκείνων πρέπει να πολεμήσουμε.

πηγη katanixis.blogspot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button