ΔΙΔΑΧΕΣ

Οι συμβολισμοί στην εικόνα της γέννησης του Χριστού

Οι συμβολισμοί στην εικόνα της γέννησης του Χριστού

 

Στην εικόνα της γέννησης του Χριστού κρύβονται πολύ βαθιά μηνύματα και συμβολισμοί.

Στο κέντρο εικονίζεται ο Χριστός δεμένος με κορδέλες, ίδιες με εκείνες, που θα τον τυλίξουν μετά τη σταύρωση του, για να τον βάλουν στον τάφο. Είναι μάλιστα τοποθετημένος σε φάτνη (ταΐστρα ζώων), που μοιάζει να έχει το σχήμα μικρού τάφου, ώστε να προτυπώνεται η Ανάσταση του, για την οποία ήρθε στον κόσμο. Ο δεύτερος λόγος που ο Χριστός τοποθετείται στη φάτνη (ταΐστρα των ζώων), είναι το υπονοούμενο σχόλιο πως Αυτός είναι το πνευματικό φαγητό όλων των ανθρώπων, τους οποίους συμβολίζουν το βόδι και το άλογο, που βρίσκονται από πάνω του.
Η Παναγία στέκει δίπλα από το βρέφος, αλλά κοιτά προς την αντίθετη πλευρά, ώστε να φανερωθεί η “αμηχανία” της μπροστά στο μεγάλο γεγονός της ενανθρώπισης του Θεού, που την ξεπερνά τόσο ως άνθρωπο και ως γυναίκα, όταν μάλιστα σκεφτεί κανείς, πως μόνη εκείνη από όλες τις γυναίκες γέννησε “χωρίς” πόνους και μετά τη γέννα παρέμεινε Παρθένος. Για αυτό το λόγο εικονίζεται ήρεμη και χωρίς οποιοδήποτε δείγμα εξάντλησης ή κούρασης, όπως θα ήταν φυσικό μετά από μία γέννα.
Ο Ιωσήφ μόνος κάτω δεξιά, εμφανίζεται σκεπτικός σχεδόν λυπημένος. Δυσκολεύεται να κατανοήσει τί συμβαίνει και του περνούν σκέψεις αμφιβολίας για την Παναγία μας και τον τρόπο που τελικά συνέλαβε το υιό της. Δε συμμετέχει στην εικόνα, γιατί δεν είναι πατέρας του παιδιού, απλά προστάτης του.
Οι άγγελοι δεξιά και αριστερά ψάλλουν συγκλονισμένοι, για το πώς ο Θεός κατέβηκε στη γη και έγινε άνθρωπος, ενώ δεξιά εικονίζονται να ενημερώνουν τους βοσκούς για το γεγονός. Αριστερά εμφανίζονται οι Μάγοι που ακολουθούν το αστέρι που βρίσκεται στον ουρανό και συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

Χρόνια πολλά σε όλους! Καλά Χριστούγεννα! Ας γεννηθεί σήμερα μέσα στον καθένα μας ένας καλύτερος εαυτός!!!

πηγη ekklisiaonline.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button