ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της «Μικρασιάτισσας» στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΣ)

Εκατοντάδες προσκυνητές από διάφορα μέρη της Μακεδονίας ανήλθαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου στο όρος Πάικο και με δάκρυα στα μάτια υποδέχθηκαν μαζί με τους Μοναχούς την θαυμαστή και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Μικρασιάτισσας», φερμένη το 1924 από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, από το Φερτέκι Ικονίου Καππαδοκίας.

Η ιερά αυτή θεομητορική εικόνα παρέμεινε στην οικία της Δέσποινας Νομίδου ως πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο. Εκείνη την εδώρησε στο Ιερό Κοινόβιο προς φύλαξιν και διηνεκή ευλογίαν της Ιεράς Αδελφότητος και των προσκυνητών.

Όταν κατέφθασε η πομπή με την ιερά εικόνα, εψάλησαν θαυμάσια απολυτίκια και ύμνοι στην πύλη της Μονής. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πέλλης ελάμπρυνε με την παρουσία της την υποδοχή της Παναγίας. Τα δε μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Καππαδοκών Αξού «Αγία Μακρίνα», ενδεδυμένοι τις παραδοσιακές τους φορεσιές ζωντάνεψαν μπροστά μας την Μικρασία, λίγο πριν τον ξεριζωμό, ο οποίος τελικά και έφερε την Παναγία μας εδώ. Οι άνδρες σήκωσαν στους ώμους τους την Παναγία, ενώ οι γυναίκες έρραναν Αυτήν με άνθη και ροδοπέταλα. Στη συνέχεια εντός του Ναού ανεπέμφθη δέηση και μετά εψάλησαν οι Χαιρετισμοί προς την Παναγία. Μέχρι αργά το βράδυ προσήρχοντο πιστοί για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα.

…Πριν έναν σχεδόν αιώνα οι πρόγονοί μας άφηναν κάτω από την αδυσώπητη πίεση ιστορικών συγκυριών τα αρχοντικά τους και τις περιουσίες τους, για να έλθουν στην ελεύθερη Πατρίδα, την Ελλάδα. Μαζί τους δεν πήραν ούτε χρήματα, ούτε χρυσαφικά, ούτε άλλο τι πολύτιμο, παρά μόνον τα τιμαλφή της Πίστεώς μας: τις ιερές εικόνες και τα άγια λείψανα.

Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 1924. Πριν φύγουν, όλο το χωριό άναψε μεγάλη φωτιά στο κέντρο του Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ώστε να μαυρίσουν οι τοιχογραφίες από τον καπνό, για να μην τις βεβηλώσει η τουρκιά. Κατόπιν πήγαν και κοινώνησαν «στού παπαδιού το σπίτι» και ύστερα κίνησαν για τον δρόμο της προσφυγιάς. Αυτοί ήσαν οι αληθινοί πρόσφυγες, διωγμένοι από τους Τούρκους.

Ήλθαν, πράγματι ήλθαν στην ελεύθερη Ελλάδα, και την μπόλιασαν με αυτά που κουβαλούσαν μέσα τους: με αγάπη για τον Χριστό και για την Πατρίδα. Αυτά ακριβώς που μας λείπουν σήμερα και τα οποία πολλοί «αγωνίζονται» να τα λησμονήσουμε ολοκληρωτικά.

Όμως όχι, η ψυχή του Έλληνα Ορθοδόξου, δείχνει σε κάθε ευκαιρία που κλίνει, τι πραγματικά αγαπά βαθιά μέσα της: αγαπά τον Χριστό, αγαπά την μητέρα Του, την Παναγία. Και όποιος αγαπά τον Χριστό και την Παναγία, είναι αδύνατον να μην έχει και υγιή αγάπη για την Πατρίδα του.

Οι πιστοί μαζεύτηκαν, όχι μόνον για να αποδώσουν τιμές στην Παναγία, συμμετέχοντας στους Α΄ Χαιρετισμούς, αλλά και για να την παρακαλέσουν να σκεπάσει την Πατρίδα μας που βάλλεται πανταχόθεν, να την παρακαλέσουν να μην επιτρέψει ο Υιός της να πολλαπλασιαστεί το τελευταίο και μεγάλο κακό που ενέσκηψε στην Πατρίδα μας: αυτό της «ειρηνικής» απόβασης των απογόνων της Άγαρ (διάβαζε οργανωμένη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών), που με το πρόσχημα του πρόσφυγα, κατ᾿ αλήθειαν όμως απεσταλμένοι από την Τουρκία, φέρνουν τα σύννεφα της μουσουλμανικής καταστροφικής λαίλαπας πιο κοντά στον ουρανό της Πατρίδας μας. Εφοδιασμένοι με πολλά χρήματα και περισσό θράσος, αφηνιάζουν σαν δαιμονισμένοι μόλις δούν τον Σταυρό του Χριστού, το σύμβολο της πίστεώς μας.

Ναί, Παναγία μας Μικρασιάτισσα, δίκαια μας τιμωρεί ο Υιός σου για την αποστασία του Γένους μας· συ όμως, ως στοργική μητέρα του Υιού και Θεού Σου αλλά και ημών των αμαρτωλών, έκτεινον την άμαχον χείρα σου και δος ημίν μετάνοια και επιστροφή στον Θεόν.

Μην επιτρέψεις να χάσουμε την ορθόδοξη πίστη μας και να γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Χάρισε στις ψυχές ημών κατάνυξη και αγάπη για την αρετή· ανόρθωσε την πεσμένη Πατρίδα μας, θραύσε τις αλυσίδες με τις οποίες είναι σκλαβωμένη και ανάστησέ την. Κάνε να φθάσουμε να ζήσουμε την Ανάσταση του Υιού σου κεκαθαρμένοι από πάθη και να συναναστηθούμε μαζί Του. Γένοιτο.

Εκτός του πλήθους πιστού λαού, παρέστησαν και οι εξής: ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Παιονίας κ.Ιωάννης Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Παιονίας, ο Αντιδήμαρχος Πέλλης κ.Αθανάσιος Επιτροπάκης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πέλλης, ο Βουλευτής Κιλκίς κ.Χρήστος Χατζησάββας, οι Αντιδήμαρχοι Παιονίας κ.Ιωάννης Αλίρης και Αναστασία Παπαδοπούλου, η Αντιδήμαρχος Χαλκηδόνος κ.Ξένη Κεχαγιά, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας και Πρόεδρος ΔΕΥΑ Παιονίας κ.Αθανάσιος Τζούρτζος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας κ.Κωνσταντίνος Σιωνίδης και λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητος Γουμένισσας και του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας κ.Αθανάσιος Τραχανίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην Νομάρχης Φλωρίνης και Καβάλας κ.Θεόδωρος Ασπασίδης, ο πρ. Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ.Ιωάννης Μπίκος, ο Υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλης κ.Πέτρος Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Διοικητού της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, ο Διοικητής του Α.Τ. Γουμένισσας κ.Ιωάννης Ψωμιάδης, ο Διευθυντής Νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας κ.Αιμίλιος Σάτσογλου, ο εκπρόσωπος Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κιλκίς κ.Κωνσταντίνος Πιλάτος, ο κ.Αστέριος Τάτσης, Πρόεδρος του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» και μέλη του ΔΣ, ο κ.Ιωάννης Μπούρας, Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ιερού Κοινοβίου, τα μέλη του ΔΣ και πολλά μέλη αυτού (οι οποίοι και βοήθησαν τα μέγιστα προ και κατά την υποδοχή της θαυματουργής εικόνος) και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

2003mikr (1).jpg

2003mikr (2).jpg

2003mikr (3).jpg

2003mikr (4).jpg

2003mikr (5).jpg

2003mikr (6).jpg

2003mikr (7).jpg

2003mikr (8).jpg

2003mikr (9).jpg

2003mikr (10).jpg

2003mikr (11).jpg

2003mikr (12).jpg

2003mikr (13).jpg

2003mikr (14).jpg

2003mikr (15).jpg

2003mikr (16).jpg

2003mikr (17).jpg

2003mikr (18).jpg

2003mikr (19).jpg

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button