ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μολιστινής

 

Πλήθος πιστών όχι μόνο από την Κόνιτσα και τα Γιάννινα, αλλά και από διάφορες περιοχές, προσκύνησαν ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τη θαυματουργή εικόνα της… Παναγίας της Μόλιστινής.
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου τελέσθηκε Όρθος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία,στη διάρκεια της οποίας έγινε και χειροτονία διακόνου, του Μιχαήλ Παπακώστα. Όσοι βρέθηκαν στο μοναστήρι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και λείψανα διαφόρων αγίων, που λόγω της ημέρας φιλοξενήθηκανστη Μονή.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα (λουκούμι, αναψυκτικό) και έπειτα παρατέθηκε γεύμα (ψαρόσουπα) σε όλους τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ νωρίτερα είχε γίνει η άφιξη της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Μολιστινής.

Η Μονή –σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα- χτίστηκε το 1672, σε διαφορετική θέση από τη σημερινή, στην οποία και ξανακτίστηκε εκ βάθρων με τη σημερινή της μορφή το 1819. Τώρα ανακαινίζεται και πάλι με πρωτοβουλία και φροντίδα του προεστώτος αρχιμανδρίτη Αρσένιου Μάϊπα.

Το καθολικό, το διπλό καμπαναριό στην είσοδο και τα κελιά, όπου έμεναν μοναχοί μέχρι το 1975 και τα οποία χρησιμεύουν ως ξενώνες για τους προσκυνητές, καθώς κι ένα μικρότερο κτίριο που ονομάζεται «του Τούρκου η κρεββάτα» και είναι αφιέρωμα ενός Μουσουλμάνου μπέη, αποτελούν τα σημαντικότερα κτίσματα της Μονής.

Το καθολικό είναι μονόκλιτη βασιλική, με δύο πόρτες και γυναικωνίτη. Στον κύριο ναό σώζονται δύο πέτρινα μανουάλια του 1831, ξυλόγλυπτο τέμπλο και σπάνιες εικόνες. Σε έκτακτες ανάγκες (ξηρασία, ασθένειες) γινόταν περιφορά στο χωριό της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Πηγή: katoci.blogspot.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button