ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εγγυήτριας, στην οποία η Αγία Μαρία η Αιγυπτία υποσχέθηκε μετάνοια

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εγγυήτριας, στην οποία η Αγία Μαρία η Αιγυπτία υποσχέθηκε μετάνοια

Σύμφωνα με τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που έγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κάποια στιγμή η Οσία επισκέφθηκε με πλοιάριο την Ιερουσαλήμ για την εορτή του Τιμίου Σταυρού, ακολουθώντας πολλούς άλλους προσκυνητές, προκειμένου όμως να έχει κοντά της πληθώρα εραστών παρά να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό.

Όταν έφτασε στην Ιερουσαλήμ προσπάθησε επανειλημμένως να εισέλθει στον Ναό αλλά κατά ένα παράξενο τρόπο κάτι, κάποια δύναμη την εμπόδιζε.

Αποκαμωμένη από τις προσπάθειές της αυτές στρέφει το βλέμμα της και βλέπει την  εικόνα  τής  Θεοτόκου, πού βρισκόταν στο υπέρθυρο του Ναού και τότε αντιλήφθηκε ότι για το πλήθος των αμαρτημάτων της εμποδιζόταν να εισέλθει στον Ναό.

Οσία Μαρία η Αιγυπτία.

Φορητή εικόνα με διάφορες σκηνές του βίου της, τού 14ου αιώνα
Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, Άγιον Όρος.

Μπροστά στην εικόνα εκείνη της Παναγίας έδειξε πολύ μεγάλη και ειλικρινή μετάνοια, ζήτησε την καθοδήγηση και την βοήθεια της Παναγίας και ξαφνικά μπήκε ανεμπόδιστα αυτή την φορά στον ιερό ναό και προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό.

Σύμφωνα με την Αγιορειτική παράδοση, η εικόνα αυτή βρέθηκε με θαυματουργικό τρόπο στο Άγιο Όρος, στο Σπήλαιο τού οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, από τον ίδιο τον Όσιο, το 965 και την μετέφερε στο καθολικό τής Μεγίστης Λαύρας όμως το πρωί η εικόνα είχε εξαφανιστεί και βρέθηκε μυστηριωδώς και πάλι στο Σπήλαιο.

Ο Όσιος την ξαναπήρε στη Λαύρα και την άφησε στην ίδια θέση εντός του ναού αλλά και πάλι η εικόνα αναχώρησε για το Σπήλαιο και έκτοτε πλέον δεν τόλμησε ο Όσιος Αθανάσιος να την μετακινήσει και την άφησε στο ίδιο μέρος όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στο παρεκκλήσιο του Ακαθίστου ύμνου στο σπήλαιο του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη.

Λεπτομέρεια της παραπάνω Εικόνας με σκηνές του βίου της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Σε λευκό πλαίσιο διακρίνεται η Σκηνή που η Οσία Μαρία εμποδίζεται από την Εικόνα της Παναγίας
στο Υπέρθυρο του Ναού.

Πρόκειται για τη θαυματουργό εκείνη εικόνα τής Παναγίας τής Εγγυήτριας που εμπόδιζε την είσοδο στο Ναό των Ιεροσολύμων της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας και την οποία έβαλε εγγυήτρια της αποχής της από τον πρότερο αμαρτωλό βίο η Οσία, όταν αναχώρησε με μόνο εφόδιο δύο φραντζόλες ψωμί και έμεινε στην έρημο επί 40 χρόνια.

Η Σύναξη της Παναγίας Εγγυήτριας εορτάζεται πανηγυρικά, με φροντίδα της Μεγίστης Λαύρας, το Σάββατο τού Ακαθίστου Ύμνου.

πηγη iellada.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button