ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υγρό σοκολατένιο κέικ

Όσον αφορά τα κέικ σοκολάτας, δε συνηθίζω να κολλάω σε μία συνταγή. Ως αμετανόητη σοκολατομανής συνεχίζω να αναζητώ την επόμενη καλύτερη. Έχοντας ήδη δοκιμάσει διάφορες συνταγές και παραλλαγές που μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω απ’ την ίδια βασική συνταγή, κάποια στιγμή δοκίμασα και τη συγκεκριμένη. Το αποτέλεσμα είναι αλήθεια ότι με ικανοποίησε με το παραπάνω. Το κέικ είναι πολύ σοκολατένιο αλλά ισορροπημένα γλυκό, ελαφρύ, αφράτο και τόσο υγρό που μοιάζει σιροπιασμένο. Επιπλέον, παραμένει μαλακό και ζουμερό για μέρες. Θα τολμήσω να πω ότι τη δεύτερη μέρα, αν περισσέψει, γίνεται ακόμη καλύτερο! Η συνταγή είναι πολύ απλή, γρήγορη και χρειάζεται να λερώσουμε μόνο ένα μπολ για την ανάμειξη των υλικών. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

 

Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί buttermilk. Ως υποκατάστατα έχω να σας προτείνω τα εξής (τα έχω δοκιμάσει όλα, χωρίς να παρατηρήσω σημαντικές διαφορές).
1. Σε 1 κούπα γάλα προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Ανακατεύουμε, περιμένουμε 5 με 10 λεπτά για να «κόψει» το γάλα και είναι έτοιμο για χρήση.
2. Σε ¾ κούπας γιαούρτι προσθέτουμε ¼ κούπας γάλα. Ανακατεύουμε και το χρησιμοποιούμε.
3. Διαλύουμε 1¾ κ.γλ. κρεμόριο σε 2 κ.σ. γάλα. Προσθέτουμε 1 κούπα γάλα και το ανακατεύουμε. Έτοιμο!
4. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα κεφίρ! Το σπιτικό κεφίρ περιέχει ανθρακικό, το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό διογκωτικό και κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο.
5. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα ξινόγαλα.

Υγρό σοκολατένιο κέικ/Moist chocolate cake

Υγρό σοκολατένιο κέικ

Υλικά:

2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
2 κούπες ζάχαρη (400g)
¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 αυγά, μεγάλα
1 κούπα σπορέλαιο (220g)
1 κούπα buttermilk (220g) ή οτιδήποτε από όσα προανέφερα
1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφέ φίλτρου ή διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε 1 κούπα βραστό νερό (ο καφές αναδεικνύει περισσότερο τα αρώματα και τη γεύση του κακάου)

keik-sikolatas-photo3

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην δεύτερη θέση από κάτω. Το κέικ χρειάζεται να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρσία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα γιατί η ζύμη είναι πολύ υγρή.

2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ένα ορθογώνιο ταψί 23x33cm. Μπορούμε, αν θέλουμε, να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες με διάμετρο 20cm και ύψος 5cm και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για τούρτες.

3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βραστό νερό: τη ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το buttermilk. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.

4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βραστό νερό, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή, όσο το μείγμα αραιώνει, αρχίζει να πιτσιλάει!

5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα γεμίζοντας την μέχρι τα 2/3, όχι παραπάνω.

6. Ψήνουμε για 60−65 λεπτά στη φόρμα του κέικ, 45−50 λεπτά σε ορθογώνιο ταψί ή 40−45 λεπτά σε στρόγγυλες φόρμες. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.

7. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γλασάρουμε με γκανάς (ganache) σοκολάτας.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: best moist chocolate cake recipe)

πηγη kouzinista.wordpress.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close