ΔΙΑΦΟΡΑ

Οικουμενιστικά ανοίγματα! Προτεστάντες ζήτησαν συγγνώμη για την εικονομαχία της Μεταρρύθμισης ενώπιον Ορθοδόξων

Την εβδομάδα που τελειώνει αύριο είχαμε μια σημαντική είδηση στο πλαίσιο των…οικουμενιστικών ανοιγμάτων που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως. Η γερμανική προτεσταντική κοινότητα ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την καταστροφή των θρησκευτικών εικόνων κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης.

Σε δήλωσή τους, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD) τονίζουν ότι η προτεσταντική κοινότητα καταδικάζει σθεναρά αυτή την καταστροφική πρακτική.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των Γερμανών ευαγγελιστών με μέλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, ο Ευαγγελιστής Αρχιερέας Peter Bosse-Huber σημείωσε ότι “οι εικόνες αποτελούν ήδη μια έκφραση της προτεσταντικής ευλάβειας.”Βέβαια κάτι τέτοιο ανατρέπει την μέχρι τώρα θεωρία του προτεσταντισμού, βασικό κομμάτι του οποίου αποτελεί η αμφισβήτηση των ιερών εικόνων. Ως γνωστόν ο Προτεσταντικός κόσμος απορρίπτει τις ιερές εικόνες παρερμηνεύοντας την Αγία Γραφή στο σημείο που λέει “ου ποιήσεις σεαυτόν είδωλον”… Κατά συνέπεια μια τέτοια μεταστροφή είναι άκρως σημαντική και ενδεικτική της…προσέγγισης που επιχειρείται ανάμεσα στα δόγματα. Θρησκευτικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο Αμβούργο για να συζητήσουν και να εμβαθύνουν στο νόημα της εικόνας με τις ορθόδοξες και προτεσταντικές προοπτικές.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Επίσκοπος Heinrich Betford-Strohm έστειλαν τους χαιρετισμούς του προς τους συμμετέχοντες, και εξήραν την οικουμενική συνάντηση,Η καταστροφή των εικόνων, όπως σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης ήταν πιο διαδεδομένη κατά την περίοδο αμέσως μετά τη Μεταρρύθμιση. Κατά το πρώτο μισό του δέκατου έκτου αιώνα, αγάλματα της Παναγίας και των αγίων, καθώς και βιτρό παράθυρα, τα οποία απεικονίζουν ιερές εικόνες, θαυματα και άλλα τινά έχουν αφαιρεθεί βιαίως από καθολικές εκκλησίες και παρεκκλήσια.Ειδικότερα, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Αγγλία και η νότια Γερμανία υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από αυτή την καταστροφική πρακτική.

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button