ΔΙΑΦΟΡΑ

Ηρακλής Καλλισθένης: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών

Σημαντικό το έργο που άφησε ως «παρακαταθήκη» ο βραβευμένος επιχειρηματίας τόσο στον τομέα της γουνοποιίας όσο και στην ελληνική κοινότητα μέσω του φιλανθρωπικού του έργου – Πώς κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή παγκόσμιου επιχειρείν

Ο Ηρακλής Καλλισθένης ήταν ένας από τους παλαιότερους γουνοποιούς της Καστοριάς. Πολλοί τον χαρακτήριζαν «ο βασιλιάς της γούνας» λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας του αλλά και του πλούσιου φιλανθρωπικού του έργου.

Ο θάνατός του πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία της Καστοριάς, αλλά και σε όλους όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της γούνας.

Ο ίδιος είχε ξεκινήσει να γράφει ένα βιβλίο για τη ζωή του αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Στα πρώτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου αναφέρεται στη ζωή του, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πως δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της γούνας, παρόλο που ο πατέρας του ήταν ψαράς.

Αποσπάσματα αυτού του συγγραφικού έργου, που δεν εκδόθηκε ποτέ, παραθέτει σήμερα το protothema.gr για να κατανοήσει ο αναγνώστης ποιος ήταν ο «βασιλιάς της γούνας» και τι κατάφερε στη ζωή του. Έγραφε ο Ηρακλής Καλλισθένης: «Γεννήθηκα στην Καστοριά στις 13/3/1933, από γονείς πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη.

Το 1939, όταν ξεκίνησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ήμουν 6 χρονών. Παρά τις κακουχίες φοίτησα 6 χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου σε αυτό, ήταν η χειρότερη εποχή για όλους μας. Υπήρχε πείνα και κακουχία που τραυμάτιζε τις ψυχές των παιδιών.

Οι γονείς δεν είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους και τα λιγοστά ακόμη αγαθά που θα μπορούσαν για να γλυκάνουν τις δύσκολες στιγμές που περνούσαν στη διάρκεια του πολέμου. Το 99% των παιδιών της εποχής εκείνης αναγκαζόταν να δουλεύουν προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Το 1946 άρχισε και πάλι να ανοίγει το εμπόριο της γούνας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τη ραπτική της γούνας και είχαμε την ευκαιρία να βγάζουμε ένα μεροκάματο το οποίο όμως και πάλι δεν έφτανε καθώς μετριόταν σε πολύ λίγες δραχμές.

Αναγκαστικά και πάλι βοηθούσα τον πατέρα μου ο οποίος ήταν ψαράς, ορισμένες ώρες της ημέρας, προκειμένου να αυξηθεί το οικογενειακό εισόδημα. Τα δεινά μας συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ο Ηρακλής Καλλισθένης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, παραμένοντας ενεργός στο χώρο της γούνας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Το 2011 βραβεύτηκε στην Αθήνα με το βραβείο Business for Peace το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη επιχειρηματιών από όλον τον κόσμο που διακρίνονται για την επιχειρηματική τους ηθική..

protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button