ΔΙΔΑΧΕΣ

Ήταν θέλημα Θεού να σε παντρευτώ ή ας πρόσεχα;

Ο γέροντας Θαδδαίος επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον Θεό εμπιστεύονται το θέλημα του Θεού. Ο Θεός αφήνει να συμβούν στην ζωή μας σημεία ανάλογα με την προαίρεσή μας. Ο Θεός ζητά από μας να έχουμε χαρά, ειρήνη, ταπείνωση και όλες οι επιλογές μας να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να αφηνόμαστε στο θέλημά Του. Στο ζευγάρι αναφύεται έντονα το ερώτημα: «ήτανε θέλημα Θεού να σε παντρευτώ ή δική μου επιλογή;» . Αν όλα έχουν να κάνουν με τον Θεό γενικά και αδιάκριτα, τότε η ελεύθερη βούλησή μας δεν υφίσταται.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο γέροντας Θαδδαίος ο Θεός μας προίκισε με τον ορθολογισμό, για να μπορούμε να διακρίνουμε το σωστό από το λανθασμένο. Ο Θεός μάς μιλά ακόμη και μέσω της συνειδήσεώς μας. Όμως υπάρχει πάντοτε το θέλημά μας, η επιθυμία μας, η οποία συχνά δεν ακούει ούτε την φωνή του Θεού ούτε επιλέγει μα βάση το τι είναι καλό και τι όχι.

Η επιλογή του/ της συζύγου έχει σχέση με το θέλημα του Θεού όταν έχουμε μάθει να διακρίνουμε το θέλημα του Θεού. Όταν είμαστε άνθρωποι χαράς, ταπείνωσης και ειρήνης, τότε μπορούμε να αντέξουμε και τις δυσκολίες του χαρακτήρα του άλλου, διότι στο πρόσωπό του βλέπουμε την παρουσία του Θεού. Όταν δε έχουμε μάθει να υπακούμε ούτε στον Θεό ούτε σ’  αυτούς που μας αγαπούνε, αλλά θεοποιούμε τον εαυτό μας, τότε ακόμη και για τις δικές μας επιλογές, αν αποδειχτούν λανθασμένες, θα ρίξουμε τα βάρη στον Θεό.

Δικαιούμαστε ως παιδιά να ζητούμε από τον Θεό Πατέρα να εκπληρώσει τα θελήματά μας. Όμως, αν Τον γνωρίζουμε ή αν προσπαθούμε να Τον μάθουμε, θα Τον εμπιστευθούμε. Δικαιούμαστε αν κάτι δεν πάει καλά στην σχέση μας, να την αφήνουμε. Αν όμως πιστεύουμε στον Θεό, ακόμη και μέσα στην δυσκολία, θα δούμε ότι η σχέση μας δίνεται για να μάθουμε να είμαστε ειρηνικοί και ταπεινοί και να αντλούμε δύναμη από την χαρά της αγάπης και της συγχώρεσης. Δεν είναι το θέλημα του Θεού να παντρευτούμε κάποιον/ κάποια, αλλά το δικό μας θέλημα. Ο Θεός μας δίνει ευκαιρίες, αλλά εμεί αποφασίζουμε ποιον ή ποιαν μας ταιριάζει.

Αν πιστεύουμε στον Θεό θα υπερασπιστούμε την απόφασή μας, όχι εγωιστικά, αλλά γιατί αυτός/ αυτή που διαλέξαμε μάς βοηθά να δούμε τον εαυτό μας, την αλήθειά μας, το πόσο Θεό έχουμε στην ζωή μας. Αν αποτύχουμε και δεν αντέχουμε να σηκώνουμε άλλο το βάσανο μιας κακής σχέσης, η Εκκλησία συγκαταβαίνει. Αρκεί να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε τα λάθη μας. Καλό είναι να παλεύουμε με υπομονή να βρούμε τον Θεό μέσα από την αγάπη. Ο Θεός μας βοηθά, αν Τον ζητούμε, να σηκώσουμε τον σταυρό της αγάπης. Αν είμαστε παιδιά του, τότε θα αντέξουμε.

apantes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button