ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Προσοχή στα συμπτώματα – Πολλοί τα αγνοούν για μήνες ως “κάτι ασήμαντο”

Ο καρκίνος ξεκινά όταν κάποια κύτταρα στο σώμα αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Τα κύτταρα σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορούν να γίνουν καρκίνοι και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Ο καρκίνος στο λεπτό έντερο ξεκινά όταν τα κύτταρα στο λεπτό έντερο αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Το λεπτό έντερο είναι μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα (ΓΣ), γνωστός και ως πεπτικός σωλήνας. Ο γαστρεντερικός σωλήνας επεξεργάζεται τα τρόφιμα για να πάρετε ενέργεια και καθαρίζει το σώμα από στερεά απόβλητα.

Παρόλο που το λεπτό έντερο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, οι καρκίνοι του λεπτού εντέρου είναι πολύ λιγότερο συχνοί από τους περισσότερους άλλους τύπους καρκίνων του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ορθού, του στομάχου και του οισοφάγου.

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Πώς λειτουργεί το λεπτό έντερο

Αφού μασήσετε και καταπιείτε το φαγητό σας, αυτό περνάει από τον οισοφάγο, έναν σωλήνα που μεταφέρει τα τρόφιμα στο στομάχι. Το στομάχι είναι ένα όργανο που μοιάζει με σάκο και βοηθά την πεπτική διαδικασία αναμειγνύοντας το φαγητό με γαστρικά υγρά.

Τα τρόφιμα και τα γαστρικά υγρά αναμιγνύονται σε ένα παχύ υγρό, το οποίο στη συνέχεια εισέρχεται στο λεπτό έντερο.

Το λεπτό έντερο συνεχίζει να διασπά την τροφή και απορροφά τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που ονομάζεται λεπτό έντερο, είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα (περίπου 6 μέτρα μήκος).

Το λεπτό έντερο έχει 3 τμήματα:

Τον δωδεκαδάκτυλο: Αυτό είναι το πρώτο τμήμα και έχει μήκος περίπου 30 εκατοστά. Σε μικρή απόσταση από το σημείο πρόσδεσης του δωδεκαδακτύλου στο στομάχι, ο παγκρεατικός πόρος και ο χοληδόχος πόρος εισέρχονται στο δωδεκαδάκτυλο.

Τα υγρά από το πάγκρεας και το συκώτι εισέρχονται εδώ στο λεπτό έντερο, βοηθώντας στην περαιτέρω πέψη της τροφής.

Η νήστιδα και ο ειλεός: Αυτά τα μέρη αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του λεπτού εντέρου και εκεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων απορροφώνται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ο ειλεός εκβάλλει στο παχύ έντερο.

Αυτός ο μυϊκός σωλήνας έχει μήκος περίπου 1,2-1,5μ. Απορροφά το νερό και κάποια υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά από την τροφή. Τα απόβλητα που απομένουν μετά από αυτήν τη διαδικασία πηγαίνουν στο ορθό, όπου αποθηκεύονται μέχρι να αποβληθούν από το σώμα μέσω του πρωκτού.

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Ποιοι τύποι υπάρχουν

Το λεπτό έντερο αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων, οπότε διαφορετικοί τύποι καρκίνου μπορούν να ξεκινήσουν εδώ. Οι 4 κύριοι τύποι καρκίνων του λεπτού εντέρου είναι:

 1. Αδενοκαρκινώματα: Αυτοί οι καρκίνοι ξεκινούν από τα κύτταρα του αδένα που αποτελούν την εσωτερική επένδυση του εντέρου. Από εκεί ξεκινά ο 1 στους 3 καρκίνους του λεπτού εντέρου.
 2. Καρκινοειδείς όγκοι: Αυτοί οι όγκοι είναι ένας τύπος νευροενδοκρινικού όγκου και τείνουν να αναπτύσσονται αργά. Είναι ο πιο κοινός τύπος όγκου λεπτού εντέρου.
 3. Λεμφώματα: Αυτοί οι καρκίνοι ξεκινούν σε κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Τα λεμφώματα μπορούν να ξεκινήσουν σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του λεπτού εντέρου.
 4. Σαρκώματα: Πρόκειται για καρκίνους που ξεκινούν σε συνδετικούς ιστούς, όπως στους μυς.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καρκίνος στο λεπτό έντερο αναπτύσσεται σαν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αρχίζει αρχικά ως μια μικρή ανάπτυξη στην εσωτερική επένδυση του εντέρου, που ονομάζεται πολύποδας. Με την πάροδο του χρόνου, ο πολύποδας μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του λεπτού εντέρου (ειδικά τα αδενοκαρκινώματα) αναπτύσσονται στο δωδεκαδάκτυλο. Επειδή όμως αυτή η περιοχή σχετίζεται στενά με το πάγκρεας, πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν καρκίνος του παγκρέατος.

Καρκίνος στο λεπτό έντερο: Σημάδια και συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του λεπτού εντέρου είναι συχνά ασαφή και μπορεί να έχουν άλλες, πιο συχνές αιτίες. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι συχνά περνούν τουλάχιστον αρκετοί μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση του καρκίνου. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που έχει ο καρκίνος στο λεπτό έντερο είναι:

 • Πόνος στην κοιλιά
 • Ναυτία και έμετος
 • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
 • Αδυναμία και αίσθημα κόπωσης
 • Σκουρόχρωμα κόπρανα (από αιμορραγία στο έντερο)
 • Χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
 • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)

Συχνά, το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην περιοχή του στομάχου. Αυτός ο πόνος συνοδεύεται συχνά από κράμπες στο στομάχι και μπορεί να μην είναι σταθερός. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει ή να επιδεινωθεί μετά το φαγητό.

Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο. Εάν ο όγκος γίνει αρκετά μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, κατά την οποία το έντερο είναι εντελώς μπλοκαρισμένο και τίποτα δεν μπορεί να περάσει. Αυτό οδηγεί σε πόνο με έντονη ναυτία και έμετο.

Σπάνια, ένας καρκίνος θα προκαλέσει μια τρύπα (διάτρηση) στο τοίχωμα του εντέρου. Αυτή η τρύπα αφήνει το περιεχόμενο του εντέρου να χυθεί στην κοιλιά. Τα συμπτώματα της διάτρησης μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικό έντονο πόνο, ναυτία και έμετο.

Μερικές φορές ένας όγκος αρχίζει να αιμορραγεί στο έντερο. Εάν η αιμορραγία είναι αργή, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία) με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν αδυναμία και κόπωση. Εάν η αιμορραγία είναι ταχεία, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν μαύρα και το άτομο μπορεί να αισθανθεί ζάλη ή ακόμη και να λιποθυμήσει.

Λιγότερο συχνά, ένας όγκος στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου) μπορεί να προκαλέσει ίκτερο. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όγκος μπλοκάρει τον χοληδόχο πόρο, κάτι που μπορεί να αποτρέψει το περιεχομένο του ήπατος να εισέλθει στο έντερο.

Αυτά τα προβλήματα προκαλούνται συχνότερα από άλλα πράγματα εκτός από τον καρκίνο. Εντούτοις, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν, ενημερώστε τον γιατρό σας για να βρείτε την αιτία, ώστε να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

Πηγή: cancer.org

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button