ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κλασικός Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

Κλασικός Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός. Μια συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο επιδόρπιο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το παντεσπάνι:
  • 4 αυγά
  • 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική + 2 κ.σ. επιπλέον [*]
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 2 κ.σ. κακάο σκόνη, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για τη γέμιση:
  • 1/3 φλ. τσαγιού μαρμελάδα φράουλα σε θερμοκρασία δωματίου [**]
  • 300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά κρύα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Για τη σοκολατένια Ganache επικάλυψης:
  • 180 γρ. σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος, πλήρης 35-36% λιπαρά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 23 x 32 εκ. και στρώνετε τη βάση του με χαρτί ψησίματος. Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας και την αφήνετε στην άκρη να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Για το παντεσπάνι: Βάζετε στο κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 7-8 λ ή μέχρι να ασπρίσει και πήξει πολύ καλά το μείγμα. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, προσθέτετε στο κάδο το κοσκινισμένο αλεύρι και το κακάο σκόνη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Προσθέτετε και τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 13-15 λ ή έως ότου σταθεροποιηθεί στην αφή. Εν τω μεταξύ, κόβετε ένα χαρτί λαδόκολας, μεγαλύτερο από αυτό που στρώσατε στο ταψί και το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
  4. Μόλις βγάλετε το παντεσπάνι από το ταψί το αναποδογυρίζετε αμέσως πάνω στη λαδόκολα με τη ζάχαρη άχνη και αφαιρείτε το επάνω κομμάτι λαδόκολας (αυτό που το ψήσατε). Τυλίγετε το παντεσπάνι μαζί με τη λαδόκολα σε, σχετικά, σφιχτό ρολό, το ξανά-τυλίγετε από πάνω και με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  5. Για τη γέμιση: Χτυπάτε τη κρύα κρέμα γάλακτος σε καθαρό μπολ, με καθαρό μίξερ σε πηχτή σαντιγί.
  6. Για τη σοκολατένια Ganache επικάλυψης: Λιώνετε τα κομματάκια σοκολάτας μαζί με τη κρέμα γάλακτος, σε μπεν μαρί (ή σε φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λ ανακατεύοντας ανά 30 δεύτερα), μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αφαιρείτε από τη φωτιά και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ ή μέχρι να κρυώσει και σταθεροποιηθεί ελαφρώς.
  7. Για τη συναρμολόγηση: Ξετυλίγετε το ρολό παντεσπάνι προσεκτικά και απλώνετε από πάνω τη μαρμελάδα αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά. Πάνω από τη μαρμελάδα στρώνετε τη σαντιγί και ξανατυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό  αφαιρώντας τη λαδόκολα. Τον μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  8. Απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κορμού τη ganache σοκολάτας και τη βάζετε στο ψυγείο για 10 λ ή μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς. Στη συνέχεια “ξύνετε” τη ganache με ένα πιρούνι έτσι ώστε να δώσετε σχήμα κορμού δέντρου στο ρολό σας. Τον ξαναβάζετε στο ψυγείο για 20 λ μέχρι να πήξει πολύ καλά. Πριν τον σερβίρετε τον πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

[*] Αν δεν βρείτε τη πολύ ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη (extra fine) στο σούπερ μάρκετ, χτυπήστε για λίγο τη κανονική, κρυσταλλική ζάχαρη στο multi μέχρι να λεπτύνει ελαφρώς.

[**] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαρμελάδα φράουλας με άλλη μαρμελάδα επιλογής σας, ή με μερέντα καθώς επίσης και να πασπαλίσετε πάνω στη μερέντα ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα φουντούκια.

Καλά Χριστούγεννα

gifs-navidad-1

Πηγή sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button