ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουραμπιέδες μυρωδάτοι και τραγανοί

Κουραμπιέδες… το γλυκό των Χριστουγέννων!!! Απολαύστε υπέροχους μυρωδάτους, τραγανούς αλλά και αφράτους συγχρόνως κουραμπιέδες. Μια εύκολη συνταγή από τον Στ. Παρλιάρο και… γλυκά,  Καλά Χριστούγεννα!!!

Υλικά συνταγής

  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βαζάκι και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα – το χρησιμοποιούμε κρύο, ώστε να είναι σε στερεή μορφή)
  • 120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλίτσα βανίλια
  • 110 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 25 ml κονιάκ ή ρούμι
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση συνταγής

  1. Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και καβουρδίζετε σε προθερμασμένο στους 160°C  φούρνο, στις αντιστάσεις για 8 λ. Αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα κοντροσπάτε σε γουδί ή τα σπάτε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.
  2. Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λ. (Όσο περισσότερο το χτυπάτε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.) Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λ. Προσθέτετε τα αμύγδαλα και το κονιάκ ή ρούμι και χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενσωματωθούν.
  3. Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζετε με το δάχτυλό σας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζετε στο ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα, και τους ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λ, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσατε.
  4. Τους βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

Tips

  • Όσο πιο αφράτο γίνεται το μείγμα του βουτύρου, τόσο πιο αφράτος θα γίνει ο κουραμπιές.
  • Το αφράτεμα του βουτύρου με τη ζάχαρης απαιτεί πολύ δυνατό χτύπημα. Όμως μόλις προστεθεί το αλεύρι, πρέπει το χτύπημα να γίνεται αργά, σε χαμηλή ταχύτητα για να μην καταστραφεί η αφράτη υφή που έχει αποκτήσει το μείγμα.
  • O κουραμπιές πρέπει να ψήνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι πάρα πολύ ώστε να μην αποκτά τραχιά και σκληρή υφή και να βγαίνει λευκός.
  • Απαραίτητο είναι να ζαχαρωθεί όταν είναι κρύος. Γιατί όταν είναι ζεστός η πρώτη στρώση ζάχαρης δημιουργεί ένα χονδρό, μαλακό και πανιασμένο στρώμα που δεν είναι ευχάριστο στο στόμα.
  • Πάντα πρέπει να σκεπάζουμε τους κουραμπιέδες καλά γιατί απορροφούν πολύ εύκολα υγρασία και νοτίζουν.
  • Διατηρούνται για αρκετό διάστημα όταν είναι ερμητικά κλεισμένοι.
  • Μπορούμε να μη βάλουμε αμύγδαλα και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο ώστε να κόψουμε σε διάφορα σχήματα π.χ. αστέρια, καρδιές, κτλ.

Καλά Χριστούγεννα

291617-POINSETTASdivider2

πηγη sintayes.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button