ΔΙΑΦΟΡΑ

Κουρδιστάν: Δώδεκα πύραυλοι έπεσαν κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ στην Αρμπίλ

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εξωφρενική επίθεση», ενώ επιβεβαίωσε πως κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε – Εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, λέει Αμερικανός αξιωματούχος – Επλήγη μυστική βάση των Ισραηλινών, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση

Επίθεση με πυραύλους σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην πόλη Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, όπως δήλωσε ο Σαμάν Μπαρζανί, υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος (που δεν κατονομάζεται) στο πρακτορείο Reuters. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμή, ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, οι πύραυλοι έπληξαν μυστική ισραηλινή βάση στην περιοχή.

 

«Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι» εκτοξεύτηκαν από τοποθεσία εκτός της ιρακινής επικράτειας με στόχο το Αρμπίλ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Περιφέρειας του Κουρδιστάν. Η πυραυλική επίθεση σημειώθηκε κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ και το αεροδρόμιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εξωφρενική επίθεση», ενώ επιβεβαίωσε πως κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν ζημιές στο αμερικανικό προξενείο. Το τηλεοπτικό δίκτυο Kurdistan24 δημοσίευσε εικόνες από καταστροφές στις εγκαταστάσεις του σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καταδικάζουμε αυτή την τρομοκρατική επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον πολλών τμημάτων του Αρμπίλ, καλούμε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, ο Μασρούρ Μπαρζανί.

Η τελευταία επίθεση κατά της πόλης Αρμπίλ σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν drones έπληξαν το αεροδρόμιο, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης ούτε περισσότερες πληροφορίες. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «αποτρόπαιη επίθεση», αλλά πρόσθεσε πως δεν τραυματίσθηκαν Αμερικανοί και δεν υπάρχουν ζημιές σε αμερικανικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Αρμπίλ.

Αμερικανικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στο συγκρότημα του διεθνούς αεροδρομίου της Αρμπίλ, έχουν κατά το παρελθόν δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράκ. Ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουν σημειωθεί τέτοιες επιθέσεις.

Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020 -τα ιρανικά αντίποινα για το φόνο από τις ΗΠΑ νωρίτερα εκείνο το μήνα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στην επίθεση του 2020 δεν είχε σκοτωθεί αμερικανικό προσωπικό, αλλά πολλοί είχαν τραυματισθεί. Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έκαναν αμέσως γνωστό πού έπληξαν οι πύραυλοι. Εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ.

Κάτοικοι της Αρμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις και μερικοί είπαν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν από τις εκρήξεις. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα βίντεο αυτά.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button