ΔΙΑΦΟΡΑ

Lockdown: Πότε ανοίγουν σχολεία, εστίαση, λιανεμπόριο – Όλες οι ημερομηνίες

Η δήθεν καραντίνα δεν αποδίδει και η κυβέρνηση στρέφεται σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας – Πότε και πώς μπορεί να ανοίξει η αγορά – Με προσοχή και μέτρα η επιστροφή των μαθητών.

Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι απογοητευτικά για τη Χώρα μας, ωστόσο, επιστήμονες και κυβέρνηση φέρονται να προσανατολίζονται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα η πανδημία.

Τι εννοούμε; Τα κρούσματα, παρά το lockdown δεν μειώνονται, αντιθέτως αυξάνονται και μάλιστα σε επικίνδυνο βαθμό. Η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στο lockdown μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου, με στόχο να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας και παράλληλα να αποσυμπιεστεί η πίεση στο ΕΣΥ, μιας και οι ΜΕΘ τελειώνουν.

Ωστόσο, τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά, δείχνουν ότι το κλείσιμο στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, επομένως ίσως θεωρείται αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός ενός νέου μοντέλου που θα συνδυάζει την ανοικτή οικονομία, αλλά με κανόνες τέτοιους που θα προστατεύουν σε ένα βαθμό τους πολίτες από την πανδημία.

Φυσικά η επαναλειτουργία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και κυρίως από την εικόνα στα νοσοκομεία που θα επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες, με την κυβέρνηση να αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Ωστόσο, θα αξιολογηθεί σημαντικά ότι η μεν εστίαση είναι στο «πάγο» από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ από τότε και μέχρι σήμερα και λιανικό εμπόριο είναι μία έξω μία μέσα και ουσιαστικά υπολειτουργεί.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει με προσεχτικά και σταδιακά βήματα ώστε να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Αναφορικά με την ημερομηνία επανεκκίνησης του λιανεμπορίου, η πιο πιθανή θεωρείται η 16η Μαρτίου.

Είναι βέβαιο πως το άνοιγμα των καταστημάτων θα πραγματοποιηθεί με βάσει τα τετραγωνικά και θα οριστούν συγκεκριμένος αριθμός ατόμων και μέτρα προστασίας. Παράλληλα τα ψώνια θα πραγματοποιούνται με αποστολή sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό 13032, με ανώτατο χρονικό όριο τριών ωρών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ο γρίφος της εστίασης φαίνεται να ξεκλειδώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα.

Γεραπετρίτης: Τότε θα ανοίξει η αγορά

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την πανδημία και τα νέα μέτρα περιορισμού, αλλά και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα.

Μίλησε για τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά και συμπέρανε πως σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», είπε σχετικά.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι πολύ νωρίς ακόμα για μια τέτοια απόφαση, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο και πιο ανοιχτό σε σχέση με πέρσι.

Μίλησε για το σύστημα υγείας και την αύξηση των ΜΕΘ, αλλά και τη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.

Τέλος αναφέρθηκε στον απεργό πείνας και δίψας, Δημήτρη Κουφοντίνας λέγοντας πως προβάλλει ένα μη νόμιμο δικαίωμα και υποστήριξε πως θα υπάρξει απόφαση δικαστηρίου με την οποία θα συμμορφωθεί και η ελληνική πολιτεία..newsbomb.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button