ΔΙΔΑΧΕΣ

Μακριά από τους σούπερ

Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λαμπρόπουλος

Πριν να έλθει για τρίτη φορά στην Κόρινθο ο Απόστολος Παύλος, έστειλε στους Κορινθίους την δεύτερη επιστολή του. Εκεί για πρώτη φορά αναγκάζεται να κάνει κάτι, που δεν το θέλει:

• καυχάται, ότι είναι γνήσιος απόστολος του Χριστού·

• καυχάται, ότι ποτέ δεν ζήτησε χρήματα για τον εαυτό του από κανένα·

• καυχάται, ότι εκοπίασε και υπέφερε περισσότερο από άλλους για την δόξα του Χριστού. Γιά το κήρυγμα του Ευαγγελίου Του.

Ο Παύλος το γνωρίζει, ότι το να καυχάται κανείς για τα πνευματικά, δεν είναι καλό. Είναι «ανοησία», όπως το ονομάζει. Αναγκάζεται όμως να κάνει αυτή την «ανοησία», για να προφυλάξει τους Κορινθίους από κάποιους, που παρίσταναν τους αποστόλους, αλλά δεν ήταν.

 

Αυτοί οι απατεώνες:

• παρίσταναν τους «σούπερ-αποστόλους» («υπερλίαν αποστόλους»)·

• «το παίζανε» αφιλοχρήματοι, ενώ «έγδερναν» τους πιστούς·

• αλλοίωναν το Ευαγγέλιο του Χριστού, κατά το κέφι τους.

Το τραγικό ήταν, ότι αυτούς τους ψευδαποστόλους, οι Κορίνθιοι τους δέχονταν και τους άκουγαν πολύ ευχαρίστως. Ένα τέτοιο κατάντημα έκανε τον Παύλο να «ταρακουνήσει» τους Κορινθίους με λόγια αυστηρά. Καί να τους αποκαλύψει το αληθινό πρόπωπο των τσαρλατάνων, που προσπαθούσαν να τους παρασύρουν.

* * *

Καί σήμερα δυστυχώς δεν λείπουν οι ψευδαπόστολοι. Πολλοί, στο όνομα του Χριστού, το παίζουν κήρυκες της αληθείας και της σωτηρίας:

• Μάγοι και όργανα του σατανά, εμφανίζονται με προσωπείο χριστιανικό·

• Κάθε είδους αιρετικοί, σερβίρουν κατ’ αποκλειστικότητα την «μοναδική» ερμηνεία των Γραφών·

• «Σούπερ ορθόδοξοι», υψώνουν λάβαρα με το σύνθημα: «ορθοδοξία ή θάνατος!».

Καί θλίβεται κανείς να βλέπει ανθρώπους «φρόνιμους», να ακούνε άνετα τέτοιους απατεώνες· και μορφωμένους, ακόμη και … καθηγητές πανεπιστημίου, να χάσκουν μπροστά στους ψευδοκήρυκες κάποιας τάχα μοναδικής αληθείας.

Τι όμως είναι αυτό, που κάνει τον άνθρωπο να χάνει την κριτική του ικανότητα; Τι είναι αυτό, που τον κάνει να γοητεύεται από τα παραπλανητικά κηρύγματα των ψευδαποστόλων; Τι τον κάνει, να μη μπορεί να ξεχωρίζει τον αγύρτη από τον αληθινό απόστολο του Χριστού;

* * *

Ο Απόστολος Παύλος τελειώνοντας την Β’ προς Κορινθίους επιστολή του δίνει – με πλάγιο τρόπο – την απάντηση. Λέγει:

• «Φοβάμαι, μήπως, όταν έλθω, δεν σας βρω όπως σας θέλω.

• Φοβάμαι, μήπως υπάρχουν ανάμεσά σας εγωισμοί, έριδες, ζηλοτυπίες, φιλονικίες, διαπληκτισμοί, αλληλοκατηγορίες, διαβολές και αναστατώσεις.

• Φοβάμαι, μήπως πενθήσω ξανά για πολλούς, που δεν μετάνιωσαν για την πορνεία, την ακαθαρσία και την ασέλγεια, που διέπραξαν…»

Με άλλα λόγια ο Παύλος λέγει:

Εκείνο, που τυφλώνει τον άνθρωπο είναι ο εγωισμός. Ο εγωισμός και του μυαλού και της σάρκας. Αυτός ο διπλός εγωισμός, του σακατεύει την κρίση· του αχρηστεύει την φρόνηση· και τον κάνει έρμαιο στις πιο αλλόκοτες διδασκαλίες, που του σερβίρονται σαν η μοναδική αλήθεια και η μοναδική σωτηρία».

Πηγή: Περιοδικό Λυχνία, Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως

πηγη agioritikovima.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button