Με βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ βελτιωμένη σε 5 σημεία και με τη συναίνεση των πέντε πολιτικών αρχηγών – πλην ΚΚΕ – θα πάει την Τρίτη ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να δώσει την πιο δύσκολη μάχη της Ελλάδας.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθορίστηκε στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο – μια σύσκεψη που διήρκεσε επτά ώρες και κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων και την κοινή γραμμή που θα κομίσει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη σύνοδο.
Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει ως βάση μεταρρυθμίσεων την – βελτιωμένη – πρόταση που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας παράλληλα τους εξής 3 στόχους:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Την ύπαρξη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος
- Την δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος
Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή την πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει 5 βελτιώσεις επί του σχεδίου Γιούνκερ οι οποίες θα αφορούν:
- Aντικατάσταση του ΕΚΑΣ το 2019
- Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων έως το 2019
- Υπαγωγή των ξενοδοχείων στον ΦΠΑ του 13%
- Τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες,
- Τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
- Διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά
Το παρασκήνιο της σύσκεψης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν ακριβώς αυτά τα 5 «σημεία βελτιώσεων» – κάτι, που όμως που τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την διαχείριση της άμεσης διαπραγμάτευσης.
Αντ’ αυτού, μπήκε τελικά στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων το πλαίσιο της πρότασης μεταρρυθμίσεων, με την εξής διατύπωση: «Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή συνοψίζει και το μήνυμα που εξέπεμψαν κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματά τους λένε «ναι στη συνεννόηση και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι στη συνευθύνη».
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στον τόνο των δημόσιων δηλώσεων που έκανε φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι εντός της σύσκεψης ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ επέδειξε ειλικρινή διάθεση συναίνεσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον Σαμαρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.
Το μήνυμα Ολάντ στον Προκόπη Παυλόπουλο
Κομβικό ρόλο στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται, φέρεται να έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τις πληροφορίες είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως οι ελληνικές θέσεις θα ενισχυθούν εάν έχουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι αύριο θα κομίσει στην σύνοδο ακριβώς αυτή την πρόταση της κοινής αποδοχής. Η γερμανιδα καγκελάριος φέρεται να εξέπεμψε μήνυμα αναμονής χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώνει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
πηγη spirospero.gr
Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.