ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΙΩΝ

Μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων Ηλιοφώτων της Κύπρου (13 Ιουλίου)

Μνήμη των Αγίων Οσιομαρτύρων Ηλιοφώτων της Κύπρου (13 Ιουλίου)

 

ΜΝΗΜΗ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΗΛΙΟΦΩΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και τη μνήμη των Οσίων Στεφάνου του Σαββαΐτου και των εν Κύπρω οσίων Ηλιοφώτου, Αμμωνίου, Χουλελαίου και Ευσθενίου.

Οι Άγιοι Ηλιόφωτοι, οι οποίοι έλαβαν την γενική ονομασία από τον αρχηγό τους Ηλιόφωτο, κατά την ιστορική παράδοση, ήσαν από τους τριακόσιους Αλαμάνους, που ήρθαν στο νησί μας μετά τη δεύτερη Σταυροφορία.

Όταν το πλοίο τους τσακίστηκε στα νερά της Πάφου, εξαιτίας μιας δυνατής τρικυμίας, οι Αλαμάνοι άγιοι σκορπίστηκαν στην Κύπρο και συνέχισαν την ασκητική ζωή τους στα μέρη που διάλεξαν.

Οι πέντε αυτοί μακάριοι αθλητές ύστερα από αρκετή περιπλάνηση, ανέβηκαν στο βουνό Κορώνη, κοντά στο χωριό Κάτω Μονή. Εκεί έστησαν το ασκητήριό τους σε δύο σπηλιές, που βρήκαν στην κορφή του βουνού.

Ο ένας από τους πέντε αυτούς ασκητές, ο Ηλιόφωτος ήταν και ιερέας και πνευματικός πατέρας των άλλων τεσσάρων. Από αυτόν μάλιστα πήραν κι οι υπόλοιποι το όνομα Ηλιόφωτοι με το οποίο είναι και γνωστοί μεταξύ του λαού μας. Μαρτύρησαν για την πίστη τους, γι’ αυτό και τιμώνται εξόχως στο νησί μας.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το νησί μας γέννησε και φιλοξένησε, σε κάθε εποχή, αγίους, μάρτυρες και ασκητές της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Προνόμιο και ευθύνη των επιγόνων χριστιανών για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

πηγη vimaorthodoxias.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button