Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα γενναιόδωρο φορολογικό κίνητρο για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται.
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι εργαζόμενοι μετά την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης θα μπορούν να λαμβάνουν έως και 2.000 ευρώ το μήνα χωρίς να φορολογούνται, στο πλαίσιο του νέου «ενεργού συνταξιοδοτικού σχεδίου» που προωθεί ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Το μέτρο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό την Τετάρτη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Η γερμανική αγορά εργασίας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από τη γήρανση του πληθυσμού και τη χαμηλή εισροή νέων εργαζομένων.
«Η δημογραφική αλλαγή δημιουργεί διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Οι γενιές των baby boomers θα συνταξιοδοτηθούν σταδιακά, ενώ οι νέοι που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό είναι λιγότεροι, προκαλώντας έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλούς κλάδους», αναφέρεται στο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026 και αναμένεται να κοστίσει περίπου 890 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στη Γερμανία, περισσότεροι από 4,8 εκατ. εργαζόμενοι προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2035, γεγονός που ασκεί πίεση στο ασφαλιστικό σύστημα. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το νέο μέτρο θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Το διαβάσαμε εδώ workenter.gr


