ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νηστίσιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και ότι χόρτα θέλεις

Φτιάξε τη πιο νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα με ότι υλικά έχεις στο σπίτι σου. Επίσης, με το δικό σου χειροποίητο φύλλο από τα χεράκια σου.

Νηστίσιμη χορτόπιτα με δικό σου φύλλο

xortopita-nistisimi-vegan-paradosiaki-pita-xorta-spanaki-eisaimonadikigr

Αυτή η χορτόπιτα μου προσφέρει τόσες πολλές όμορφες αναμνήσεις και με ταξιδεύει σε μία ξέγνοιαστη εποχή χωρίς άγχη και τρεξίματα. Τότε που ήμουν μικρή και η γιαγιά μου με έπαιρνε και πηγαίναμε να μαζέψουμε χόρτα από το βουνό. Θυμάμαι ότι παρόλο που ήμουν 5 χρονών, ήξερα να ξεχωρίζω τα χόρτα που τρώγονται και πως τα λένε. Ήμουν πολύ περήφανη για όσα ξέρω αλλά και η γιαγιά μου επίσης.

Και αφού μαζεύαμε χόρτα και άλλα ζαρζαβατικά από το βουνό, κατεβαίναμε στο σπίτι για να φτιάξε την αγαπημένη σε όλους μας χορτόπιτα. Μία πίτα που ήταν γεμάτη αγάπη και πολύ νοστιμιά. Άνοιγε το δικό της φύλλο και έβαζε μέσα ότι χόρτα είχαμε μαζέψει. Φρέσκο λαδάκι από το χωριό και έτοιμη η πίτα μας. Και αν δεν την θέλεις και νηστίσιμη, πρόσθεσε μέσα φέτα σε κομματάκια που την απογειώνει. Αν πάλι θέλεις να να φτιάξεις μία νηστίσιμη χορτόπιτα χωρίς ζωικά προϊόντα, τότε μπορείς να προσθέσεις φυτικό-vegan τυράκι που μπορείς να βρεις σε όλα τα σούπερ-μάρκετ. Πάμε μαζί να δούμε πως θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα αυτή την υπέροχη, παραδοσιακή νηστίσιμη χορτόπιτα.

Τι θα χρειαστείς για τη χειροποίητη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • Ένα ποτήρι κρύο νερό
  • 1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια μικρά
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κιλό χόρτα βλίτα που είναι πιο γλυκά ή ότι άλλο χόρτο θέλετε
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο όσο θέλουμε
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι όσο θέλεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ρύζι
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι

Διαδικασία και παρασκευή για τη νηστίσιμη χορτόπιτα

pita-me-xorta-xortopita-nistisimi-pites-eisaimonadikigr

Αυτή η χορτόπιτα γίνεται με αγάπη, μεράκι και πολύ φροντίδα. Είναι από τις πιο αγαπημένες πίτες που θα μπορούσες να φτιάξεις και είναι σίγουρο ότι θα σου θυμίσει πολλές όμορφες αναμνήσεις.

Για αρχή, θα ξεκινήσουμε με το να φτιάξουμε τη ζύμη γιατί πρέπει να την αφήσουμε στην άκρη να φουσκώσει. Αν όμως, δεν θέλεις να φτιάχνεις δικό σου φύλλο, τότε χρησιμοποίησε του εμπορίου. Θα είναι το ίδιο νόστιμη η πίτα μας και δεν θα έχει κάποια διαφορά στη γεύση της.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το νερό μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Μόλις λιώσει καλά η μαγιά, άρχισε να ρίχνεις σιγά σιγά μέσα στο μείγμα το αλεύρι μέχρι να απορροφηθεί όλο και να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τη ζύμη για 1-2 λεπτά και τη σκεπάζουμε με πετσέτες και πανιά. Την αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει καλά για τουλάχιστον 45 λεπτά με 1 ώρα.

Συνεχίζουμε με τη γέμιση μας για να είναι έτοιμη για τη πίτα μας. Ξεκινάμε με το να πλύνουμε και να ψιλοκόψουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σπανάκι κομμένο σε κομμάτια και στραγγισμένο καλά, τα χόρτα με τον ίδιο τρόπο, τον άνηθο ψιλοκομμένο, όπως και τα πράσα και τον δυόσμο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Τα αφήνουμε να μαραθούν όλα μαζί για 10-15 λεπτά και να τραβήξουν τα υγρά τους. Μόλις δούμε ότι έμεινε η μισή ποσότητα από την αρχική, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει μαζί με τα λαχανικά και να τραβήξει τα υγρά τους.

Extra tips:

  • Είναι η κατάλληλη πιτούλα για περιόδους νηστείας, για άτομα που είναι vegan ή αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα τους, αλλά και για όλους όσους αγαπάνε τέτοιες πίτες.
  • Και αν δεν την θέλεις τόσο νηστίσιμη, μπορείς να προσθέσεις τυρί φέτα που ταιριάζει πολύ σε αυτή τη πίτα.
  • Όπως επίσης, μπορείς να αλείψεις τα φύλλα με αυγό για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για να βγει τραγανή η πίτα μας.
  • Και αν θέλεις μία πιο ”όμορφη” πίτα, πρόσθεσε από πάνω λίγο σουσάμι πριν τη ψήσεις.
  • Αυτού του είδους οι πίτες είναι οι πιο χρήσιμες για τη καθημερινότητα σου. Μπορείς να φτιάξεις όσες πίτες θέλεις και να παίρνεις μαζί σου στη δουλειά, στο σχολείο, στη σχολή κλπ.
  • Επίσης, περιέχουν πολλά λαχανικά και βιταμίνες που δεν φαίνονται λόγω του φύλλου. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε τα παιδάκια σας να φάνε λαχανικά χωρίς να το καταλάβουν.
  • Σε αυτή τη πίτα, όπως και σε όλες τις πίτες, μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις ότι υλικά θέλεις. Για παράδειγμα να προσθέσεις κι άλλα λαχανικά που σου αρέσουν, όπως μανιτάρια, πιπεριές, κολοκυθάκι, ντομάτα φρέσκια, καρότο κλπ. Αρκεί να βάλεις φαντασία για τη πιο νόστιμη νηστίσιμη χορτόπιτα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

πηγη eisaimonadiki.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button