ΔΙΑΤΡΟΦΗ

O καφές βλάπτει ή ωφελεί;

Εάν είστε υγιείς και δεν πίνετε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, τότε η πιθανότερη επίδραση της καφεΐνης στον οργανισμό σας είναι η διέγερση του νευρικού συστήματος, μια «ένεση» ενέργειας. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που πίνετε τον καφέ! Από την άλλη πλευρά, όταν η κατανάλωση του καφέ υπερβαίνει τα όρια, τότε το πιθανότερο είναι να νιώσετεπαρενέργειες όπως εκνευρισμό, πονοκέφαλο και να παρουσιάσετε τρέμουλο στα χέρια.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι (έλκος, γαστρίτιδα), υπέρταση ή νεφρικά και καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ. Επίσης ο περιορισμός της πρόσληψης καφέ μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμος για τις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Για τους υπόλοιπους η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν επιβαρύνει το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό σύστημα ή τα νεφρά. Βέβαια, μην ξεχνάτε ότι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη, οπότε το γενικό όριο των 2-3 φλιτζανιών μπορεί να είναι πολύ ελαστικό για κάποιους ή πολύ… αυστηρό για κάποιους άλλους.

704

Η μέτρια κατανάλωση καφέ, ένα με τρία φλιτζάνια την ημέρα, έχει συσχετιστεί με σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες όπως με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών, ειδικά στις γυναίκες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου όπως του ενδομήτριου, του προστάτη και ορισμένων καρκίνων του μαστού. Ο καφές έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

πηγη mydiatrofi.gr 

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button