ΔΙΔΑΧΕΣ

Ο μάγος που έγινε Άγιος

Ο Άγιος Σάρβηλος ήταν ιερέας των ειδώλων στην πόλη Έδεσσα της Μικράς Ασίας επί βασιλείας Τραϊανού (περί το 115 μ.Χ.).

Μία ημέρα καθώς ετοιμαζόταν να πρωτοστατήσει μεγάλης ειδωλολατρικής εορτής, φορώντας χρυσά ενδύματα με πολύτιμες πέτρες, ο άγιος επίσκοπος της πόλης Βαρσιμαίος, ο οποίος επανειλημμένα τον είχε προτρέψει να εγκαταλείψει την ανόητη λατρεία των ειδώλων, παρουσιάστηκε μπροστά του και τον προειδοποίησε ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα στην έσχατη κρίση για τόσες ψυχές που οδηγεί στην απώλεια.

Κατανύχθηκε από την χάρη του Χριστού ο Σάρβηλος και αφού περάτωσε την τελετουργία ήλθε την επομένη να βρει τον Επίσκοπο, συνοδευόμενος από την αδελφή του Βεβαία, έπεσε στα πόδια του και παρακάλεσε να βαπτισθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η είδηση, ότι ο ιερέας των ειδώλων ασπάστηκε την πίστη του Χριστού δημιούργησε αίσθηση στην πόλη, και ο ηγεμόνας Λυσίας κάλεσε πάραυτα τον Σάρβηλο να παρουσιασθεί ενώπιον του. Αφού υπέμεινε καρτερικά διάφορους βασανισμούς, τον έκλεισαν στη φυλακή, και δύο μήνες αργότερα τον υπέβαλαν σε νέα βασανιστήρια κατά την διάρκεια πολύωρης ανάκρισης, οπότε καταδικάστηκε να κοπεί στα δύο με πριόνι και να αποκεφαλισθεί.

Όσο διήρκησε το φρικτό αυτό μαρτύριο, ο άγιος μάρτυς παρέμεινε απαθής και η ψυχή του βρισκόταν ήδη στον ουρανό. Κατόπιν, όταν τον αποκεφάλισαν, η αδελφή του, η οποία παρεβρισκόταν στο μαρτύριο, άπλωσε πάνω στο σώμα του Σάρβηλου έναν μανδύα για να περισυλλέξει, το πολύτιμο αίμα του, λέγοντας: «Είθε η ψυχή μου να ενωθεί με τη δική σου, εν Χριστώ, τον Οποίο γνωρίζω και πιστεύω».

Αυτόπτες μάρτυρες των λόγων της τους μετέφεραν στον ηγεμόνα, ο οποίος έστειλε στρατιώτες να αποκεφαλίσουν επιτόπου την γενναία κόρη. Ανέμειξε έτσι το αίμα της με εκείνο του αδελφού της και κατατάχθηκε μαζί του στην χορεία των αγίων μαρτύρων. Πιστοί χριστιανοί πήραν τα σώματά τους και τα ενταφίασαν στον τάφο του αγίου Αυσελάμου.

*Η μνήμη των αγίων μαρτύρων Σαρβήλου και Βεβαίας εορτάζεται στις 29 Ιανουαρίου.

Από το βιβλίο: «Ο Χριστός νικάει τα μάγια» του Αρχιμανδρίτη π.Παύλου Κ. Ντανά (Αγρίνιο 2014).

Πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button