ΥΓΕΙΑ

Ο «πονοκέφαλος» της ψείρας επέστρεψε μαζί με τα σχολεία – Τι να κάνετε

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα φθειρίασης παρουσιάζουν έξαρση καθώς οι ψείρες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα κεφαλάκια των παιδιών κάθε ηλικίας. Και αυτό συμβαίνει γιατί η ψείρα μεταδίδεται από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών  αντικειμένων (κασκόλ,κορδέλες).Οι ψείρες σέρνονται στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν. Ετσι, αν δείτε το παιδί σας να ξύνει το κεφάλι του λέγοντας ότι έχει έντονη φαγούρα ξεκινήστε την επιτόπια εξέταση :

Σε έντονο, δυνατό φως κοιτάξτε το κεφαλάκι του παιδιού σας εξονυχιστικά και με την ειδική πυκνή χτένα ξεκινήστε το …ξεψείρισμα. Επειδή οι ψείρες καταφέρνουν συχνά να κρυφτούν, ο εντοπισμός τους είναι ευκολότερος σε βρεγμένα μαλλιά. Εάν είναι μακριά τα μαλλιά η χρησιμοποίηση μαλακτικού κάνει το χτένισμα ευκολότερο. Το χτένισμα πρέπει να γίνεται από τη ρίζα της τρίχας μέχρι το άκρο της τουλάχιστον για δύο φορές. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εντοπίσετε εκτός από τις ψείρες και τις κόνιδες που ενδεχομένως έχουν προσκολληθεί στις τρίχες.

Αντιμετώπιση και θεραπεία. Τοπικά αντιφθειρικά, χτένισμα βρεγμένων μαλλιών και αγωγή από το στόμα έχουν μελετηθεί για την αντιμετώπιση της φθειρίασης.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά όπως οι φυσικές πυρεθρίνες και πυρεθροειδή, το μαλαθείον. Εάν πάλι θέλετε να αποφύγετε τα αντιφθειρικά φάρμακα ή το παιδί είναι πολύ μικρό (κάτω από 2χρονών), το υγρό χτένισμα με μαλακτικό μαλλιών ή ξύδι (χρησιμοποιούμε 1/1ξύδι με νερό, γιατί το ξύδι έχει την ιδιότητα να διαλύει την κολλώδη ουσία που χρησιμοποιεί η ψείρα για να κολλήσει τις κόνιδες στα μαλλιά) παραμένει μια ασφαλής μέθοδος αν και χρονοβόρα.. Η αγωγή από το στόμα γενικά φυλάσσεται για τις περιπτώσεις που θα αποτύχει η τοπική αντιφθειρική αγωγή.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση λοσιόν και άλλων υλικών (ελαιόλαδο, βούτυρο, μαγιονέζα, βαζελίνη), τα όποια εφαρμόζονται στο κεφάλι και αφήνονται να στεγνώσουν. Στόχος είναι η πρόκληση ασφυξίας στις ψείρες. Επίσης χρήση σεσουάρ με θερμοκρασία στην επιφάνεια των τριχών 50οC επί 5′, έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το γεγονός πάντως είναι ότι οι ψείρες δύσκολα παθαίνουν ασφυξία. Θεραπείες που χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται γιατί σύμφωνα με τους παιδιάτρους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μεσοδιάστημα της θεραπείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαμπουάν με conditioners και δεν πρέπει να γίνεται στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ. Το ξύδι, τα conditioners και ο ζεστός αέρας αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που έχει παραμείνει στην τρίχα. Επίσης, οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά καθώς και οι βούρτσες και χτένες που χρησιμοποιήθηκαν πρέπει να πλυθούν με ζεστό νερό, ( θερμοκρασία νερού 55oC καταστρέφει την ώριμη ψείρα, τις νύμφες και τα αυγά σε 5 λεπτά.

Το στεγνό καθάρισμα (καθαριστήριο) δεν θεωρείται αποτελεσματικό. Οτιδήποτε δεν πλένεται (λούτρινα κουκλάκια κ.τ.λ.) πρέπει να απομονώνεται σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι :

Η φθειρίαση δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής.Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.  Δεν υπάρχουν σοβαρά ή μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας που να σχετίζονται με την φθειρίαση. Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή κάποιου αντιφθειρικού σκευάσματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

πηγη mothersblog.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button