ΥΓΕΙΑ

Όχι γιατροσόφια για να σβήσετε τα εγκαύματα!

Όχι γιατροσόφια για να σβήσετε τα εγκαύματα!

Τα μικρά εγκαύματα, όπως ένα μικρό κάψιμο στην κουζίνα, είναι συχνό φαινόμενο της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές όμως τα γιατροσόφια που χρησιμοποιούνται δεν είναι η καλύτερη λύση, γιατί δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε αν καείτε.  Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα μικρά εγκαύματα που δημιουργούνται συχνά στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζονται σαν τραύματα του δέρματος. Τα εγκαύματα 1ου βαθμού (όπως αυτά που προκαλούνται από τον ήλιο) και αυτά 2ου βαθμού περιορισμένης έκτασης ( όπως αυτά που προκαλούνται από επαφή με καυτό νερό ή καυτή επιφάνεια) θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αντιμετώπισης: Απομακρύνετε δακτυλίδια και βέρες πριν επέλθει οίδημα (πρήξιμο). Βάλτε την περιοχή του εγκαύματος κάτω από τρεχούμενο νερό για περίπου 15 λεπτά. Μπορείτε να βυθίσετε την προσβληθείσα περιοχή σε κρύο νερό ή να εφαρμόσετε κρύα επιθέματα.

Μη χρησιμοποιείτε πάγο. Βάζοντας πάγο απευθείας πάνω στο έγκαυμα μπορεί να προκαλέσετε  περαιτέρω βλάβη στο καμένο δέρμα.Επαλείψτε την περιοχή με ειδική αλοιφή ανακούφισης από το τσούξιμο και τον πόνο. Πρέπει να αποφεύγονται οι κρέμες που περιέχουν αλκοόλ και αρώματα.

Μην εφαρμόζετε οδοντόκρεμα, βούτυρο ή λάδι στο έγκαυμα για να μην προκαλέσετε μόλυνση. Τυλίξτε με μία αποστειρωμένη γάζα το έγκαυμα χωρίς να ασκείτε πίεση στο καμένο δέρμα. Μην χρησιμοποιείτε βαμβάκι, ή άλλο υλικό που μπορεί να αφήσει χνούδια ή υπολείμματα στην πληγή! Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, κ.ά.

Μην σπάτε τις φουσκάλες που σχηματίζονται στην εγκαυματική περιοχή γιατί να μην μολυνθεί η περιοχή και γιατί κάτι τέτοιο θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην επούλωση του δέρματος. Αν εμφανιστούν σημεία λοίμωξης (έντονος πόνος, ερυθρότητα, πυρετός, πρήξιμο, πύον) αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό στην περιοχή του εγκαύματος για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: [email protected]

www.bountouri.gr

πηγη .iatropedia.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button