ΔΙΔΑΧΕΣ

Οι λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα. Πώς προέκυψε το έθιμο;

Οι λουκουμάδες του Αγίου Ανδρέα.Πώς προέκυψε το ἐθιμο;

Στη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, εορτάζει το Πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώντας ότι αποτελεί ιδρυματική Εκκλησία του Αποστόλου. Μετα το πέρας της Θ. Λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς λουκουμάδες, ως αντίδωρο της συμμετοχής τους στην πανήγυρη. Πώς προέκυψε όμως το ἐθιμο; Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι.

Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους. Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπαρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του. Το περιστατικό αναφέρεται σε κάποιο κείμενο απόκρυφου ευαγγελίου.

Ετσι λοιπόν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τηρώντας την Παράδοση αιώνων, κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει λουκουμάδες με μέλι σε όλους τους παρευρισκόμενους. Από οτι γνωρίζω το έθιμο αυτό που είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που ονομάζουμε “λαϊκή ευσέβεια” τηρείται και εδώ στην Κρήτη και ιδιαιτέρως στην Αρχιεπισκοπή με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου και ποιμενάρχη μας, αλλά και σε πολλές ενορίες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον Απόστολο Ανδρέα.

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button