ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ

Οσμή ευωδίας από το Ιερό Λείψανο του Αγίου Δημητρίου – Λαοθάλασσα πιστών στον Ναό

Χιλιάδες πιστοί από την Μακεδονία αλλά και τη Θράκη κατέκλυσαν το απόγευμα τον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρακολουθήσουν την ξεχωριστή ακολουθία του Μύρου του αγίου Δημητρίου.

Ως επίλογος των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του αγίου, περίπου μια εβδομάδα μετά την εορτή του, τελείται στον ναό του αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης ειδική ακολουθία κατά την οποία ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανοίγει τη λάρνακα με το λείψανο του μεγαλομάρτυρα και συλλέγει το μύρο που αναβλύζει.

Κατόπιν, οι ιερείς του ναού μοιράζουν στους παριστάμενους πιστούς μικρά κομμάτια βαμβάκι με το μύρο του αγίου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ευλογία που έχουν όσοι παρίστανται στη συγκεκριμένη ακολουθία.

Στην ομιλία του στο τέλος του εσπερινού και πριν την ακολουθία του Μύρου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος έκανε λόγο για την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι αλλά και για τους αγίους που πρεσβεύουν για τους πιστούς.

“Όπου κι αν κοιτάξουμε σήμερα, υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα και φόβοι. Δεν πρέπει να είμαστε ηττοπαθείς για το τι μπορεί να συμβεί στη σημερινή εποχή. Οι άγιοι είναι τα πρόσωπα που μεσολαβούν στον Θεό για τη λύση των προβλημάτων μας και την αντιμετώπιση των κινδύνων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Ο φράχτης του Έβρου και η… μοναξιά των Ελλήνων

Ο ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη σημασία διατήρησης του φράχτη στον Έβρο “που προστατεύει ανατολικά την πατρίδα μας, κυρίως από τους απέναντι”, όπως είπε.

Με την πολυετή εμπειρία του ως μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα προβλήματα της Θράκης, ο κ. Άνθιμος χαρακτήρισε όσους υποστηρίζουν την καταστροφή του φράχτη στον Έβρο ως “φωνές αγνοίας και δεν ξέρω ποιας άλλης προοπτικής είναι αυτοί που θέλουν να ρίξουν τον φράχτη του Έβρου”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι “κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει τον ελληνικό λαό από τα σύνορά του που τον προστατεύουν”.

Ακόμη, ο κ. Άνθιμος μίλησε για την κρίση που “έχει αρχίσει να κυριαρχεί και στις μεγάλες χώρες της Δύσης κι αυτό είναι δυσάρεστο για την ειρήνη του κόσμου. Εμείς στην Εκκλησία δεόμεθα για την ειρήνη”.

Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο τους εγχώριους αλλά κυρίως τους ιθύνοντες της Ε.Ε.

“Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας μας έχουν αφήσει μόνους μας να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα των ανθρώπων που πνίγονται καθημερινά στη θάλασσα”, είπε με νόημα.

Λίγο μετά το τέλος της ακολουθίας του Μύρου του αγίου Δημητρίου, ξεκίνησε η τέλεση αγρυπνίας, ως επιστέγασμα των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης του αγίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Πηγή: exapsalmos.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button