ΔΙΑΦΟΡΑ

Ουκρανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Κίεβο μετά τον βομβαρδισμό του εμπορικού κέντρου – Τουλάχιστον 8 νεκροί

Το πολύ ισχυρό πλήγμα κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων – Δείτε συγκλονιστικά βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης και τις συνέπειές της – Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους οι Ρώσοι μετά και την απόρριψη του τελεσίγραφου της Μόσχας από τον Ζελένσκι

Εξαιρετικά ισχυρό πλήγμα, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων, δέχτηκε το βράδυ της Κυριακή ένα εμπορικό κέντρου του Κιέβου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία της χώρας.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, οι εικόνες από το βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, όπου σημειώθηκε ο σφοδρός βομβαρδισμός, προκαλούν ανατριχίλα. Πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στη συνοικία Ποντίλσκι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε βρισκόταν ένας πελώριος κρατήρας πολλών μέτρων. Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ίδιος.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος. Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Δείτε εικόνες που κατέγραψε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης:

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε τη νύχτα, σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπαίνει στην πιο αιματηρή φάση της και η σημερινή μέρα, η 26η από την έναρξη του πολέμου είναι ιδιαίτερη κρίσιμη.

Πέρα από το μέτωπο της Μαριούπολης, είναι εμφανές ότι η Μόσχα σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί εξελιγμένους, υπερηχητικούς πυραύλους, πιθανόν σε μία κίνηση να εξαναγκάσει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνθηκολόγηση το ταχύτερο, αφού όσο περνά ο χρόνος η Ρωσία πληρώνει ακριβό τίμημα.

Το ρωσικό τελεσίγραφο για Μαριούπολη

Η Ουκρανία απάντησε μέσα στη νύχτα ότι δεν παραδίδει τον έλεγχο της Μαριούπολης, απορρίπτοντας έτσι το ρωσικό τελεσίγραφο που στάλθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Η πόλη, που έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αποτελεί για τη Μόσχα κομβικό σημείο της επιχείρησης για τον έλεγχο της Αζοφικής και τη σύνδεση της Κριμαίας με τις περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, που έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες το Κρεμλίνο.

Ο Ζελένσκι είχε πει από το μεσημέρι της Κυριακής ότι δεν θα μπει σε συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, ξεκαθάρισε τη νύχτα, ώρες πριν εκπνεύσει το ρωσικό τελεσίγραφο, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης όπλων και παράδοσης της Μαριούπολης».

Δεν επετεύχθη συμφωνία για την απομάκρυνση αμάχων σήμερα από τη Μαριούπολη

Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. Οι προσπάθειες να φτάσουν στη σημαντική αυτή πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν, σημείωσε η ίδια.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους κρουζ. «Υψηλής ακρίβειας πύραυλοι κρουζ έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων και ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

πηγη protothema.gr

Το news-nea.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω εμαιλ έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, εμαιλ, υβριστικά ή συκοφαντικά, αλλά και αυτά που παραπέμπουν σε διαφήμιση θα αφαιρούνται.

Facebook Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

Back to top button